قانون مجازات اسلامی چیست
در این مقاله به بررسی تاریخچه قانون مجازات اسلامی ، قانون مجازات اسلامی چیست و تقسیم بندی آن می پردازیم .
برای مشاوره قانون مجازات اسلامی
برای مشاوره قانون مجازات اسلامی
در هر جامعه برای برقراری نظم و ترتیب ، نیاز به وجود قانون است . این موضوع را بشر از زمانی که اقدام به زندگی اجتماعی کرد ، دریافت و تا امروز که قانون شکل بسیار پیچیده تری نسبت به آن زمان به خود گرفته است ، آن را اعمال می کند . امروزه همه ما با قانون و حقوق سر و کار داریم . قانون در همه کشور ها در موضوعات مختلف تقسیم بندی شده است تا مراجعه به آن راحت باشد . در کشور ما نیز قانون درباره مسائل گوناگون دسته بندی متفاوتی دارد . قانون مجازات اسلامی یکی از مهمترین قوانین در کشور ماست که برای همه آگاهی از آن ضروری لازم است . اما قبل از آشنایی با محتوی قانون باید با شکل ظاهری قانون آشنا باشیم . در این مقاله به بررسی تاریخچه قانون مجازات اسلامی ، قانون مجازات اسلامی چیست و تقسیم بندی قانون مجازات اسلامی می پردازیم .
تاریخچه قانون مجازات اسلامی
قانون مجازات اسلامی در 8 مرداد 1370 توسط کمیسیون امور قضایی مجلس شورای اسلامی تصویب شد . این قانون به طور آزمایشی به مدت 5 سال اجرا شد تا در مرحله عمل نیز این قانون مورد بررسی قرار بگیرد . در سال 75 مدت اجرای آزمایشی این قانون برای مدت 10 سال دیگر هم تمدید شد . به این ترتیب قانون مجازات اسلامی تا سال 1390 به صورت آزمایشی اجرا شد . در این مدت که این قانون به صورت آزمایشی اجرا می شد ، مجلس شورای اسلامی اقدام به طرح قانون مجازات اسلامی جدیدی کرد که در سال 1392 مورد اجرا گذاشته شد و در حال حاضر قانون حاکم و مادر در امور جزایی قانون مجازات اسلامی جدید است .

قانون مجازات اسلامی چیست ؟
به حقوق مربوط به جرم و مجازات ، حقوق کیفری گفته می شود . قانون مجازات اسلامی ، قانونی است که به جرم و مجازات می پردازد . این قانون مهمترین قانون کیفری ایران درباره جرم و مجازات در کشور ماست که721 ماده دارد و در سال 1392 تصویب شده است . در قانون مجازات اسلامی مشخص شده است که هر جرم چه مجازاتی دارد ، چگونه می توان یک جرم را ثابت کرد ، چگونه مجازات یک جرم را می توان کاهش یا افزایش داد و ... در ادامه با تقسیم بندی مطالب در قانون مجازات آشنا می شویم .
برای مطالعه قانون آیین دادرسی کیفری کلیلک کنید .
تقسیم بندی قانون مجازات اسلامی
قانون مجازات اسلامی به دو بخش عمومی و اختصاصی تقسیم شده است . بخش عمومی مربوط به مسائلی است برای همه جرایم کیفری قابل طرح است و بین همه جرایم مختلف مشترک است . این مسائل تحت عنوان بخش " کلیات " در قانون آمده است . بخش دوم قانون مجازات اسلامی ، قسمت اختصاصی آن است که به هر یک از جرایم به طور جداگانه می پردازد و مشخصات هر جرم را بیان می کند .
قانون مجازات اسلامی به طور کلی به 5 کتاب تقسیم شده است . هر کتاب به چند باب تقسیم شده است و هر باب هم چند فصل دارد . در تقسیم بندی کلی 5 کتاب در قانون مجازات اسلامی به ترتیب زیر است :
کتاب اول :
کلیات ) از ماده 1 تا ماده 216 که در آن موضوعات حقوق کیفری به طور کلی در آن بیان شده است .
کتاب دوم :
حدود ) از ماده 217 تا 286 مربوط به جرایم با مجازات حد است .
کتاب سوم :
قصاص ) از ماده 278 تا ماده 444 به موضوع قصاص و شرایط آن را پرداخته است .
کتاب چهارم :
دیات ) از ماده 445 تا ماده 721 موضوع مجازات دیه و نحوه پرداخت و شرایط آن بیان شده است .
کتاب پنجم :
تعزیرات و مجازات های بازدارنده ) وقتی قانون مجازات اسلامی در سال 92 بازبینی و تصویب شد ، مقررات قانون از ماده 1 تا ماده 497 ( یعنی تا اول کتاب تعزیرات و مجازات بازدانده ) عوض شد و از ماده 498 به بعد که کتاب تعزیرات و مجازات بازدارنده است ، تغییری نکرد . در واقع ماده 1 تا 497 قانون قدیم تبدیل به 721 ماده شد که قانون مجازات اسلامی جدید را تشکیل داد . بنابراین برای مطالعه این قسمت از قانون به ماده 498 به بعد قانون مجازات اسلامی 1370 مراجعه کنید و یا در اینترنت قانون تعزیرات و مجازات های اسلامی را سرچ کنید تا متن قانون را ببینید .
برای دانلود قانون مجازات اسلامی جدید کلیلک کنید .
برای مطالعه بیشتر در خصوص قانون مجازات اسلامی در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قانون مجازات اسلامی پاسخ دهند .

برای مشاوره قانون مجازات اسلامی
برای مشاوره قانون مجازات اسلامی
» جرم قابل گذشت ، شرایط و نحوه اعمال آن
» انواع مجازات اصلی ، تبعی ، تکمیلی
» مجازات حدی ، انواع و نحوه اعمال آن
» تقسیم بندی درجات مجازات تعزیری
» جهات تخفیف مجازات
» ادله اثبات دعوی در امور حقوقی و کیفری
» دعوای حقوقی و کیفری و تفاوت آنها
» قانون آیین دادرسی کیفری چیست و چند ماده دارد
پاسخ مشاور: دوست عزیز یا دادگاه قرار عدم صلاحیت صادر خواهد کرد و پرونده در دادگاه صالح رسیدگی خواهد شد .
پاسخ مشاور: دوست عزیز موضوع دادگاه های کیفری در قانون آیین دادرسی مطرح شده است .
پاسخ مشاور: دوست عزیز فعلا لایحه یا طرحی در دستور کار مجلس قرار ندارد .
پاسخ مشاور: دوست عزیز با توجه به اینکه رای شما در کدام مرحله از رسیدگی صادر شده است می توانید اقدام به اعتراض به رای نمایید .
پاسخ مشاور: در این ماده به موضوع معاونت در جرم پرداخته شده است .
پاسخ مشاور: همکاران ما در حال آماده سازی مقالات هستند .
پاسخ مشاور: قانونن تعزیرات بخشی از قانون مجازات اسلامی است .
پاسخ مشاور: قانون مجازات از کتاب اول تا پنجم در سال 92 اصلاح شد .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |