اجازه جد پدری برای ازدواج دختر
برای مشاوره اجازه جد پدری برای ازدواج دختر
برای مشاوره اجازه جد پدری برای ازدواج دختر
یکی از مهم ترین احکامی که در رابطه با ازدواج دختران در قانون بیان شده است ، لزوم کسب اجازه از پدر و یا جد پدری ( پدر بزرگ پدری ) آنان است که به دلیل مصلحت دختران مقرر شده است و هم در رابطه با ازدواج دائم کاربرد دارد و هم در ازدواج موقت یا صیغه دخترانی که برای بار نخست ازدواج می کنند . بنابراین علاوه بر اینکه دختران برای ازدواجشان می توانند از پدر اخذ اجازه کنند ، امکان دریافت اجازه جد پدری برای ازدواج دختر نیز وجود دارد . علاوه بر این ، در صورتی که پدر به عنوان ولی قهری فوت کرده باشد و یا به وی دسترسی نباشد نیز دختر باید با کسب اجازه از جد پدری نسبت به ازدواج خود اقدام نماید . به همین مناسبت در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این سوالات بپردازیم که اجازه جد پدری برای ازدواج دختر در چه صورتی لازم است و چه شرایطی دارد ، که پاسخ به این سوالات را در سه قسمت لزوم کسب اجازه برای ازدواج دختر ، اجازه جد پدری برای ازدواج دختر و مضایقه جد پدری از دادن اجازه ازدواج مورد بررسی قرار خواهیم داد .
لزوم کسب اجازه برای ازدواج دختر
همانگونه که اشاره شد ، در صورتی که دختری برای بار اول قصد ازدواج داشته و باکره باشد ، نیازمند اخذ رضایت یا موافقت پدر یا جد پدری خود برای ازدواج خواهد بود که این مفهوم در ماده 1043 قانون مدنی مورد اشاره قرار گرفته است و بر اساس آن : " نکاح دختری که هنوز شوهر نکرده ، اگر چه به سن بلوغ رسیده باشد ، موقوف به اجازه پدر یا جد پدری است ... " . همانگونه که ملاحظه می شود ، بر اساس ماده مذکور عقد نکاح دختر باکره هر چند به سن بلوغ شرعی رسیده و حتی در سنین بالایی نیز قرار داشته باشد ، باز هم متوقف بر اجازه پدر یا جد پدری می باشد . البته اگر دختری برای بار دوم ازدواج می کند و در ازدواج قبلی اش عمل زناشویی انجام شده باشد ، نیازی به اخذ اجازه برای ازدواج دوم نخواهد بود .

اجازه جد پدری برای ازدواج دختر
در قسمت قبل به بررسی لزوم کسب اجازه برای ازدواج دختر پرداخته شد ، با این حال در قانون مدنی کسب اجازه پدر برای ازدواج دختر و اجازه جد پدری برای ازدواج دختر سخن گفته شده است که با هم متفاوت هستند . حال سوالی که مطرح می شود آن است که آیا اجازه هر یک از پدر یا جد پدری برای ازدواج دختر کافیست یا اینکه موافقت پدر و جد پدری برای عقد نکاح دختر به صورت توأمان ضروری است ؟ سوال دیگری نیز که ممکن است مطرح شود آن است که اصولا در چه شرایطی نیاز به اخذ اجازه جد پدری برای ازدواج دختر وجود دارد ؟
در پاسخ به سوالات مذکور ، باید گفت که طبق قانون مدنی ولایت قهری بر فرزند به عهده پدر و جد پدری است و هر دوی آنها به صورت مساوی و توأمان بر فرزند و نوه خود ولایت دارند . هر چند که به لحاظ عرفی ، معمولا پدر متکفل امور فرزندان است . با این حال در صورتی که دختری قصد ازدواج داشته باشد ، هم می تواند از پدر خود اجازه بگیرد و هم می تواند برای اخذ اجازه از پدر بزرگ خود اقدام کند . در هر حالت ، طبق قانون مدنی اجازه هر یک از پدر یا جد پدری برای عقد نکاح دختر کافیست و نیازی به اجازه توأمان هر دوی آنها نیست . با این حال ، لزوم کسب اجازه از جد پدری معمولا در شرایطی مطرح می شود که پدر دختر فوت کرده باشد و یا اینکه به او دسترسی نباشد که در این صورت ، دختر می تواند با گرفتن اجازه از جد پدری خود اقدام به ثبت ازدواج نماید .
مضایقه جد پدری از دادن اجازه ازدواج
در قسمت های قبل به توضیح رضایت یا اجازه پدر بزرگ یا جد پدری برای ازدواج دختر پرداخته شد و شرایط آن مورد اشاره قرار گرفت ؛ با این حال گاهی پدر بزرگ یا جد پدری از دادن اجازه ازدواج به دختر مضایقه می کند و بدون اینکه دلیل موجهی برای این امر داشته باشد ، به دختر اجازه ازدواج نمی دهد . در این فرض این پرسش مطرح می شود که چه راهکاری برای ازدواج دختر وجود دارد ؟
بر اساس ادامه ماده 1043 قانون مدنی ، ازدواج بدون رضایت پدر یا جد پدری در برخی از شرایط امکان پذیر است که عبارتند از اینکه : " هر گاه پدر یا جد پدری بدون عذر موجه از دادن اجازه مضایقه کند ، اجازه او ساقط و در این صورت ، دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج کند . در این رابطه لازم است که دختر نمونه دادخواست اجازه ازدواج از دادگاه را تنظیم کرده و آن را تقدیم دادگاه نماید و در صورتی که قاضی دلایل پدر بزرگ برای عدم اجازه ازدواج دختر را موجه تشخیص نداد ، اجازه پدر بزرگ برای عقد نکاح دختر ساقط می شود و در غیر این صورت ، دختر با حکم دادگاه می تواند نسبت به ثبت ازدواج خود در دفترخانه اقدام نماید . اگر هم پدر بزرگ غایب بوده و به او دسترسی نباشد نیز دختر می تواند بدون اخذ اجازه از او ازدواج کرده و نیازی به رضایت یا موافقت شخص دیگری همچون قیم ، برادر ، مادر و غیره نخواهد داشت .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اجازه جد پدری برای ازدواج دختر در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اجازه جد پدری برای ازدواج دختر پاسخ دهند .

سوالات متداول
1- در صورتی که پدر دختری فوت کرده باشد باید پدر بزرگ رضایت داشته باشد ؟
بر اساس قانون در صورت فوت پدر ، جد پدری باید برای ازدواج دختر رضایت داشته باشد .2- رضایت جد پدری برای ازدواج دختر شامل کیست ؟
طبق قانون جد پدری تنها شامل پدر بزرگ پدری دختر می شود .3- در صورتی که پدر بزرگ بدون دلیل موجه از دادن رضایت ازدواج خودداری کند چه اقدامی می توان انجام داد ؟
در این صورت دختر می تواند به دادگاه مراجعه و تقاضای کسب اجازه ازدواج کند .برای مشاوره اجازه جد پدری برای ازدواج دختر
برای مشاوره اجازه جد پدری برای ازدواج دختر
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |