شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمت کشوری

برای مشاوره شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمت کشوری
برای مشاوره شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمت کشوری
قانون مدیریت خدمات کشوری در ضمن مواد 101 الی 103 ، تحت عنوان تامین اجتماعی مقرراتی را در زمینه بازنشستگی کارمندان دستگاه های اجرائی بیان کرده است . مهم ترین هدفی که از بازنشستگی کارمندان دولت در نظر گرفته می شود آن است که زندگی کارمندانی که دیگر قادر به ادامه کار نیستند تامین شده و وجهی به عنوان حقوق بازنشستگی به آنان تعلق بگیرد و از سوی دیگر ، افراد جوان تر و کارآزموده تر عضو دستگاه های اجرایی گردند .
لازم به ذکر است که احکام مربوط به بازنشستگی کارمندان دولت ، در قوانین و مقررات مختلفی همچون قانون استخدام کشوری و قانون مدیریت خدمات کشوری مورد پیش بینی قرار گرفته است ؛ لذا در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی مهم ترین ضوابط مربوط به بازنشستگی کارمندان دولت اعم از زن و مرد پرداخته و این شرایط را بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری مورد بررسی قرار دهیم .
شرایط بازنشستگی طبق قانون مدیریت خدمات کشوری
شرایط بازنشستگی کارمندان دولت ، در ضمن ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری بیان شده است که می توان این شرایط را به انواع و اقسام متفاوتی تقسیم بندی کرد که از جمله آن ها ، می توان به بازنشستگی به اختیار دستگاه اجرایی ، باز نشستگی به درخواست کارمند و باز نشستگی به عنوان تکلیف دستگاه اجرایی است که هر یک از این موارد ، به صورت جداگانه در قسمت های بعدی مورد بررسی قرار خواهد گرفت .

بازنشستگی به اختیار دستگاه اجرایی
طبق ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری ، شرایط بازنشستگی کارمندان به اختیار دولت ، اعم از کارمندان زن و مرد دستگاه اجرائی مورد پیش بینی قرار گرفته است و به همین دلیل ، این نوع بازنشستگی را بازنشستگی به اختیار دستگاه دولتی می گویند . بر اساس این ماده ، دستگاه اجرایی دولتی می تواند کارمند زن یا مرد خود را با داشتن یکی از شرایط زیر بازنشسته کند
الف ) حداقل سی سال سابقه خدمت برای مشاغل غیر تخصصی و سی و پنج سال سابقه کار برای مشاغل تخصصی با تحصیلات دانشگاهی کارشناسی ارشد و بالاتر . در این نوع از بازنشستگی ، شرط سن ملاک نیست ؛ البته به موجب تبصره 1 ماده 103 ، سابقه خدمت برای بازنشسته شدن متصدیان مشاغل سخت و زیان آور و جانبازان و معلولان تا پنج سال کمتر می باشد .
ب ) حداقل شصت سال سن و حداقل بیست و پنج سال سابقه خدمت با بیست و پنج روز حقوق . در این مورد نیز شرط سنی برای زنان منظور نمی گردد و برای متصدیان مشاغل سخت و زیان آور ، جانبازان و معلولان نیز شرط سنی پنج سال کمتر خواهد بود .
بازنشستگی به درخواست کارمند
در بند الف ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری ، نوع دیگری از بازنشستگی کارمندان دولت مورد پیش بینی قرار گرفته است که بازنشستگی به درخواست کارمند می باشد . بر اساس این بند ، کارمندان نیز می توانند با داشتن بیش از سی سال سابقه خدمت ، درخواست بازنشستگی از کار نمایند . البته با توجه به قسمت ابتدایی ماده 103 ، قبول درخواست کارمند برای باز نشسته شدن ، در اختیار دستگاه اجرایی خواهد بود .
بازنشستگی به عنوان تکلیف دستگاه اجرایی
سومین دسته از شرایطی که در قانون مورد پیش بینی قرار گرفته است ، تحت عنوان بازنشستگی تکلیفی و اجباری شناخته می شود که در تبصره 2 و 3 ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری مقرر شده است . بر این اساس ، دستگاه های اجرایی مکلف اند در موارد زیر کارمندان خود را رأسا و بدون تقاضای آنان بازنشسته نمایند .
الف ) برای مشاغل غیر تخصصی ، کارمندانی که دارای سی سال سابقه خدمت و شصت سال سن باشند و برای مشاغل تخصصی ، کارمندانی که دارای سی و پنج سال سابقه خدمت و شصت و پنج سال سن باشند .
ب ) کارمندانی که دارای شصت و پنج سال سن و حداقل بیست و پنج سال سابقه خدمت باشند . البته برای مشاغل تخصصی ، سقف سنی ، هفتاد سال است . کارمندانی که سابقه خدمت آنها کمتر از بیست و پنج سال است ، در صورتی که بیش از بیست سال سابقه خدمت داشته باشند می توانند تا رسیدن به بیست و پنج سال سابقه به خدمت ادامه دهند و در غیر این صورت ، بازخرید می شوند .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمت کشوری در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمت کشوری پاسخ دهند .

سوالات متداول
1- ضوابط مربوط به بازنشستگی کارمندان دولت به چه صورت است ؟
شرایط مربوط به بازنشسته شدن کارمندان دستگاه های اجرایی مطابق قانون مدیریت خدمات کشوری تعیین شده است که این موضوع ضمن مقاله توضیح داده شده است .2- کارمندانی که به استخدام دولت درآمده اند تحت چه شرایطی بازنشسته می شوند ؟
امکان بازنشسته شدن به درخواست یا تقاضای کارمند و یا توسط دولت پیش بینی شده است که جزییات کامل آن در مقاله توضیح داده شده است .3- آیا کارمندان دولت می توانند هر زمان که بخواهند تقاضای بازنشستگی کنند ؟
بر اساس قانون تقاضای بازنشستگی به درخواست کارمند ، با داشتن سابقه کار سی سال پیش بینی شده است که البته منوط به موافقت اداره خواهد بود . برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .برای مشاوره شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمت کشوری
برای مشاوره شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمت کشوری
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |