نفقه بعد از طلاق زن
طبق قانون مدنی در عقد دائم شوهر بایستی به زوجه خود نفقه بپردازد و این حکم مادامی که زن از همسر خود تمکین نماید ، به قوت خود باقیست . لذا اگر زن و شوهر از هم طلاق گرفته باشند ، پرداخت نفقه به زن منتفی است .
برای مشاوره نفقه بعد از طلاق زن
برای مشاوره نفقه بعد از طلاق زن
از جمله مهمترین حقوقی که زن به موجب انعقاد عقد نکاح از آن برخوردار می شود ، حق نفقه است . بر اساس شرع و قانون مدنی ، مرد مکلف شده است تا علاوه بر نفقه فرزندان خود ، نفقه زوجه را نیز به وی بپردازد . تنها مسئله ای که سبب قطع شدن حق نفقه زن در دوران ازدواج می شود ، آن است که زن از شوهر خود تمکین نکند .
اما در حالت کلی ، در دوران ازدواج مرد مکلف به پرداخت نفقه است . اما به محض آنکه زن و مرد از هم طلاق گرفتند ، تکلیف پرداخت نفقه به زن قطع می شود و مرد در این باره الزامی نخواهد داشت . به همین مناسبت در این مقاله به بررسی جزییات مربوط به نفقه زن ، مسئولیت پرداخت نفقه و نفقه بعد از طلاق خواهیم پرداخت .
نفقه زن چیست
از جمله مهمترین حقوقی که در قانون برای زنان پیش بینی شده است ، حق نفقه می باشد . بر اساس ماده 1107 قانون مدنی ، نفقه زوجه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن ، البسه ، نان ، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض . بنابراین ، بر اساس این ماده ، مرد موظف شده است تا تمامی نیازهای زن را بر اساس عرف جامعه برطرف کند .
آنچه که از این ماده برداشت می شود آن است که ملاک پرداخت نفقه به زن ، وضعیت مالی مرد نیست ؛ فلذا تمامی نیازهای متعارف و متناسب زن بایستی تامین شوند که البته در ماده مذکور ، به برخی از مهمترین مصادیق نفقه زن اشاره شده است .

مسئولیت پرداخت نفقه
بر اساس ماده 1106 قانون مدنی ، در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر است . بنابراین ، در عقد دائم مرد موظف است که نفقه همسر خود را بپردازد و بر اساس همین مسئولیت پرداخت نفقه است که قانونگذار دو دسته ضمانت اجرا برای عدم پرداخت نفقه پیش بینی کرده است .
با این توضیح که ضمانت اجرای حقوقی عدم پرداخت نفقه در این رابطه است که زن با مراجعه به دادگاه خانواده نفقه خود را مطالبه کند و ضمانت اجرای کیفری عدم پرداخت نفقه آن است که به دلیل جرم ترک انفاق از مرد در دادگاه کیفری شکایت شود . در این صوت ، اگر مرد با وجود تمکن مالی ، نفقه زن خود را نپردازد ، به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود . ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه
نفقه بعد از طلاق
سوالی که اکنون مطرح می شود ، آن است که تکلیف نفقه زن بعد از طلاق چیست . به عبارت دیگر ، آیا زن بعد از طلاق از حق نفقه برخوردار است یا خیر . در اینجا باید به این نکته اشاره کرد که برخلاف اینکه مرد ملزم به پرداخت نفقه فرزندان بعد از طلاق می باشد ، بعد از طلاق زن و مرد ، مرد دیگر الزامی به پرداخت نفقه به همسر سابق خود را نخواهد داشت .
به دلیل اینکه پرداخت نفقه به زن به دلیل سکونت مشترک زن و مرد ( تمکین زن از شوهر ) پرداخت می شده است و حال که زن و مرد از هم جدا شده اند ، مرد موظف به پرداخت نفقه به زن نیست . به همین دلیل است که حتی در صورتی هم که زن و مرد از هم طلاق نگرفته باشند ، اما زن از شوهر خود تمکین نکند ، مرد الزامی به پرداخت نفقه به زن ندارد .
اما نکته مهمی که در این رابطه وجود دارد آن است که در صورتی که طلاق از نوع طلاق رجعی باشد ، زن می تواند تا پایان مدت عده طلاق در منزل همسرش سکونت نماید و مرد هم موظف است که نفقه این مدت را به وی بپردازد تا مدت عده به پایان برسد ( مشروط به اینکه طلاق به علت نشوز زن نبوده باشد ) . اما در مواردی که طلاق از نوع طلاق بائن است ، زن حق نفقه در دوران عده نخواهد داشت .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نفقه بعد از طلاق زن در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نفقه بعد از طلاق زن پاسخ دهند .

سوالات متداول
1- در چه شرایطی مرد موظف است به همسر خود نفقه بدهد ؟
به طور کلی در عقد دائم مرد موظف شده است که به همسر خود نفقه بپردازد ؛ مگر در شرایطی که زن بدون علت موجه از تمکین خودداری کرده باشد که جزییات قانونی این مطلب در مقاله ذکر شده است .2- آیا پس از طلاق نیز مرد باید به همسر خود نفقه ای بپردازد ؟
اصولا زن پس از طلاق حق دریافت نفقه نخواهد داشت ؛ مگر در مورد نفقه ایام عده طلاق رجعی ؛ که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید به مقاله مراجعه نمایید .3- در صورتی که طلاق از نوع طلاق بائن باشد زن می تواند مطالبه نفقه نماید ؟
پس از طلاق بائن زن حق نفقه نخواهد داشت ؛ مگر از بابت نفقه گذشته خود که شرح این موضوع در مقاله ذکر شده است .برای مشاوره نفقه بعد از طلاق زن
برای مشاوره نفقه بعد از طلاق زن
پاسخ مشاور: با سلام نفقه ارتباطی با حجاب نداشته و تنها در صورت عدم تمکین زن مستحق نفقه نخواهد بود .
پاسخ مشاور: سلام، انجام امور منزل جزء وظایف و تکالیف زناشویی نیست و به این دلیل حق نفقه یا مهریه زن قطع نخواهد شد .
پاسخ مشاور: سلام، مخاطب محترم در صورتی که پدر فرزندان از پرداخت نفقه عاجز باشد ، پرداخت نفقه به عهده جد پدری قرار خواهد گرفت که در صورت وجود استطاعت مالی ، می توان از ایشان مطالبه نفقه نمود .
پاسخ مشاور: سلام، در صورت عدم پرداخت نفقه می توانید در دادگاه نفقه را مطالبه نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، بله پرداخت نفقه فرزند چه قبل و چه بعد از طلاق به عهده پدر است .
پاسخ مشاور: سلام، خیر اصولا نفقه زن بعد از طلاق مخصوص طلاق رجعی است .
پاسخ مشاور: سلام، خیر در این صورت نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد و طلاق بائن عده نیز نخواهد داشت .
پاسخ مشاور: سلام، در چنین موردی حق نفقه از بین رفته و در مدت عده نیز نفقه ای به ایشان تعلق نمی گیرد.
پاسخ مشاور: سلام، خیر در صورتی که طلاق به علت تخلف زن از وظایف زناشویی بوده باشد ، بعد از طلاق دیگر حق دریافت نفقه نخواهد داشت.
پاسخ مشاور: سلام، نفقه بعد از طلاق محدود به مدت عده می باشد و این مدت سپری شده است.
پاسخ مشاور: سلام، خیر در این صورت زن حق دریافت نفقه ندارد.
پاسخ مشاور: دوست عزیز در صورت طلاق توافقی می توانید درباره مهریه و حضانت با یکدیگر توافق کنید اما اگر شما قصد طلاق دادن همسر خود را داشته باشید حضانت فرزندان با توجه به سن آنها تعیین خواهد شد و مهریه نیز باید کامل پرداخت شود .
پاسخ مشاور: سلام. سپاس از توجه شما .
پاسخ مشاور: سلام. میلغ نفقه را خود دادگاه تعیین می کند.
پاسخ مشاور: سلام ، به این دلیل که زن در ایام عده در حکم زوجه شماست .
پاسخ مشاور: سلام. زن می تواند از دادگاه آن را مطالبه کند.
پاسخ مشاور: سلام. به لحاظ قانونی شما مکلف به پرداخت آن هستید .
پاسخ مشاور: سلام. سه طهر کامل . برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله " عده طلاق " مراجعه بفرمایید .
پاسخ مشاور: سلام. این حکم به دلیل آن است که زن در عده طلاق رجعی در حکم همسر شماست و نمی تواند با دیگری ازدواج کند . پس در قبال این حکم مرد موظف به تامین نفقه ایشان است .
پاسخ مشاور: سلام. به شخص شما نفقه ای تعلق نمی گیرد ؛ منتها برای نفقه فرزندان می توانید اقدام نمایید .
پاسخ مشاور: سلام. می توانید برای نفقه گذشته هم تقاضا دهید .
پاسخ مشاور: سلام. از آن جهت که زن موظف به نگه داشتن عده وفات است ، می تواند از اموال شوهر نفقه اش را مطالبه نماید .
پاسخ مشاور: سلام. خیر ، عدم تمکین ارتباطی به مهریه ندارد .
پاسخ مشاور: سلام. بله ، مرتکب جرم ترک انفاق شده است و مجازات می شود .
پاسخ مشاور: بله نفقه فرزندان ربطی به طلاق از همسر ندارد .
پاسخ مشاور: در عده طلاق رجعی مرد مکلف به پرداخت نفقه است .
پاسخ مشاور: سلام. نفقه فرزند به عهده پدر فرزندان است .
پاسخ مشاور: خیر به استثناء مدت عده در طلاق رجعی که نفقه به زن تعلق می گیرد .
پاسخ مشاور: طلاق رجعی یعنی طلاقی که مرد در مدت عده زن می تواند از آن منصرف شود به دلیل همین امتیازی که به مرد داده شده است ، او موظف است در دوران عده نفقه زن را بپردازد .
پاسخ مشاور: سلام. بله ، نفقه زن به محض عقد نکاح به زن تعلق می گیرد .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |