روش های اعتراض به رای دادگاه
اشخاصی که به رای صادر شده توسط دادگاه اعتراض داشته باشند ، روش هایی را در اختیار دارند تا با استفاده از آنها به حکم صادره اعتراض نمایند که از جمله مهم ترین این روش ها می توان به واخواهی ، تجدید نظر خواهی ، اعاده دادرسی و ... اشاره نمود .
برای مشاوره روش های اعتراض به رای دادگاه
برای مشاوره روش های اعتراض به رای دادگاه
علی رغم اینکه اصل بر این است که احکام صادر شده از دادگاه ها عادلانه بوده و با رعایت تمام موازین قانونی و شرعی و با رعایت حقوق اصحاب دعوا صادر می شوند ، اما همواره این امکان وجود دارد که اشتباهی در صدور احکام پیش بیاید و یا اینکه کشف موضوعی جدید و تازه ، سبب تغییر رای صادره بشود .
به همین دلیل ، قانون آیین دادرسی مدنی روش هایی را برای اعتراض به آرایی که در دادگاه صادر شده اند پیش بینی نموده است که در جهت تضمین و حفظ حقوق طرفین نقش بسزایی دارند . راه های اعتراض به آراء دادگاه ها را می توان به دو دسته تقسیم نمود . برخی از این روش ها علی الاصول در همه موارد مجاز هستند و برخی از آنها تنها در شرایط بخصوصی که قانون پیش بینی کرده است امکانپذیرند .
به همین دلیل در این مقاله طرق عادی شکایت از آراء دادگاه ها و طرق فوق العاده شکایت از آراء دادگاه ها را مورد بررسی قرار می دهیم .
طرق عادی شکایت از آراء دادگاه ها
طرق عادی شکایت از آراء دادگاه ها به روش هایی گفته می شود که اصولا مجاز هستند ؛ مگر در مواردی که در قانون استثناء شده باشند . مطابق قانون آیین دادرسی مدنی ، روش های عادی شکایت از آراء دادگاه ها را می توان به واخواهی و تجدید نظر خواهی ( پژوهش ) تقسیم بندی نمود که هر یک از آنها احکام متفاوتی دارند .
- واخواهی : یکی از روش های اعتراض به آراء صادره از دادگاه ها ، واخواهی است . با این توضیح که واخواهی از رای صادر شده مخصوص احکام غیابی است ، نه احکامی که به صورت حضوری صادر می شوند . یعنی در شرایطی که یک حکم غیابی از دادگاه صادر شود ، خوانده دعوای نخستین ، می تواند در مهلت مقرر ، تقاضای واخواهی کند . لذا تمامی احکام غیابی قابل واخواهی هستند ، مگر اینکه خلاف آن در قانون ذکر شده باشد .
- تجدید نظر ( پژوهش ) : اگر آرایی که از دادگاه ها صادر شده اند قابل تجدید نظر خواهی باشند ، طرفین دعوی حق دارند در مهلت مقرر شده در قانون ، از آن حکم صادر شده تجدید نظر خواهی کنند . اصولا آراء صادره از دادگاه ها قابل تجدید نظر خواهی هستند ؛ مگر آنکه به موجب قانون استثناء شده باشند و امکان تجدید نظر خواهی از آنها وجود نداشته باشد .

طرق فوق العاده شکایت از آراء دادگاه ها
همانگونه که گفته شد ، روش های فوق العاده شکایت از آراء دادگاه ها صرفا در مواردی که قانونگذار مجاز دانسته است ، امکانپذیر می باشد . مطابق قانون آیین دادرسی مدنی و آیین دادرسی کیفری ، طرق فوق العاده شکایت از آراء دادگاه ها شامل موارد ذیل می باشد :
- فرجام خواهی : فرجام خواهی به این معناست که دیوانعالی کشور انطباق یا عدم انطباق رأی صادر شده را با مقررات قانونی و موازین شرعی تشخیص بدهد و در نهایت آن را تایید یا نقض کند . در صورتی که دادگاه رای صادر شده را نقض کند ، به صورت ماهوی به دعوا رسیدگی نمی کند ؛ بلکه پرونده آن را به دادگاه هم عرض اعاده می کند تا مجددا مورد رسیدگی قرار گیرد .
- اعاده دادرسی : اعاده دادرسی به عنوان یکی از روش های فوق العاده اعتراض به رای ، به این معناست که همان مرجعی که رأی را صادر کرده است ، در صورت وجود شرایط مقرر شده در قانون ، دوباره آن را مورد بررسی قرار بدهد . به عنوان مثال زمانی که پس از صدور حکم در دادگاه اسناد و مدارک جدیدی پیدا شود که دلیل بر حقانیت فرد محکوم است ، می توان از حکم صادر شده تقاضای اعاده دادرسی نمود .
- اعتراض شخص ثالث : علی رغم اینکه آراء صادره از دادگاه ها تنها در مورد طرفین دعوا صادر می شود و اصطلاحا اثر نسبی دارد ، اما گاهی در ارتباط با شخص ثالث نیز آثاری به بار می آورد . به همین دلیل ، کسی که از این حکم اثر می پذیرد ، می تواند به این حکم اعتراض نماید که این اعتراض به صورت اعتراض ثالث اصلی و اعتراض ثالث طاری قابل طرح خواهد بود .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد روش های اعتراض به رای دادگاه در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون روش های اعتراض به رای دادگاه پاسخ دهند .

سوالات متداول
1- با چه روش هایی می توان به حکم صادر شده از دادگاه اعتراض کرد ؟
اعتراض به احکام صادر شده از دادگاه با روش های عادی و فوق العاده پیش بینی شده در قانون امکان پذیر است که در مقاله جزییات مربوط به هر یک از آنها توضیح داده شده است .2- روش های عادی اعتراض به حکم دادگاه ها کدامند ؟
تجدید نظر خواهی و واخواهی کردن از آراء غیابی از جمله مهم ترین روش های عادی اعتراض به حکم هستند که شرایط مربوط به آن در مقاله توضیح داده شده است .3- روش های فوق العاده اعتراض به رای کدامند ؟
روش های فوق العاده اعتراض به رای شامل اعاده دادرسی ، فرجام خواهی و اعتراض ثالث است که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .برای مشاوره روش های اعتراض به رای دادگاه
برای مشاوره روش های اعتراض به رای دادگاه
پاسخ مشاور: سلام، اگر در جریان رسیدگی به دعوا در دادگاه قرار نداشته اید و حکم غیابی صادر شده است ، می توانید واخواهی کنید .
پاسخ مشاور: سلام، تشکر از حسن توجه شما.
پاسخ مشاور: سلام، شما فرصت تجدید نظر خواهی را از دست داده اید ؛ در صورتی که عذر موجهی همچون بیماری یا غیره داشته اید می توانید آن را ضمن اعتراض به دادگاه اعلام نمایید تا دادگاه بررسی کند.
پاسخ مشاور: سلام، می توانید ظرف مهلت بیست روز واخواهی کنید .
پاسخ مشاور: سلام، در صورتی می توانید پس از مهلت مقرر اعتراض کنید که عذر موجهی داشته باشید . برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله " تجدیدنظر خواهی خارج از مهلت قانونی" مراجعه بفرمایید.
پاسخ مشاور: باسلام معمولا 20 روز بعد از اعتراض است .
پاسخ مشاور: سلام. حکم صادره ظرف مهلت بیست روز قابل واخواهی در دادگاه صادر کننده حکم است .
پاسخ مشاور: سلام یکی از دلایل موجه که خارج از مهلت می توانید اقدام نمایید( مرضی که مانع حرکت است) می باشد . به دادگاه صادر کننده رای رفته و در صورتی که دادگاه دلایل شما را موجه بداند درخواست شما بررسی می شود .
پاسخ مشاور: سلام. در همه موارد اینگونه نیست و در اکثر موارد رای به صورت صحیح و قانونی صادر می شود .
پاسخ مشاور: سلام. از تاریخ ابلاغ رای محاسبه می شود .
پاسخ مشاور: سلام. اخرین مرحله اعتراض به حکم که به صورت شکلی است ، فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است . برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص به مقاله " فرجام خواهی " مراجعه بفرمایید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |