برای مشاوره عذر موجه وکیل ، موارد و جهات آن
برای مشاوره عذر موجه وکیل ، موارد و جهات آن
با عنایت به مقررات آیین دادرسی مدنی ، اصحاب دعوی حق دارند که در دادگاه حضور پیدا کنند و یا اینکه در دادرسی حضور نیافته و عواقب آن یعنی عدم امکان دفاع از خود را بپذیرند ؛ اما زمانی که اصحاب دعوا وکیل انتخاب می کنند ، یعنی خواستار دفاع از حقوق قانونی خود توسط وکیل می باشند و به همین دلیل انتظار عدم دفاع از سوی وکیل یا کوتاهی در این امر را ندارند ؛
لکن در مواردی ممکن است حضور وکیل در جلسه دادرسی ناممکن یا دشوار باشد که در این موارد بر اساس قانون وکیل می تواند از حضور در دادگاه امتناع نماید. بر اساس ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی " وکلا مکلف اند در هنگام محاکمه حضور داشته باشند ؛ مگر اینکه دارای عذر موجهی باشند " و در ادامه این ماده جهات و موارد عذر موجه وکیل برای حضور در دادگاه مورد پیش بینی قرار گرفته است . به همین مناسبت در این مقاله قصد داریم به بررسی عذر موجه عدم حضور وکیل در دادگاه بپردازیم و جهات و موارد آن را بیان کنیم .
اولین مورد عذری که از نظر قانونگذار برای عدم حضور وکیل در دادگاه و ارائه لایحه عدم حضور در دادگاه ، موجه است ، " فوت یکی از بستگان نسبی و یا سببی تا درجه اول از طبق دوم " می باشد که در بند اول ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی بیان شده است . با توجه به ماده 862 قانون مدنی بستگان نسبی و یا سببی تا درجه اول از طبق دوم شامل پدر ، مادر ، فرزندان ، نوه ها ، پدر بزرگ ، مادر بزرگ ، برادر و خواهر شخص وکیل و یا همسر وی می باشد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد خویشاوندان نسبی و خویشاوندان سببی کلیک کنید .
بر اساس بند دوم ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی ابتلای به بیماری یکی دیگر از جهات عذر موجه وکیل برای حضور در دادگاه است . به موجب این بند : " ابتلاء به مرضی که مانع از حرکت بوده یا حرکت ، مضر تشخیص داده شود " . لذا صرف بیماری نمی تواند عذر موجهی برای عدم حضور محسوب شود و این بیماری باید به حدی باشد که مانع از حرکت بوده و یا حرکت وکیل به نظر پزشک مضر تشخیص داده شود . به عنوان مثال شخصی که دچار آسیب شکستگی دست می شود همچنان قادر به حرکت و حضور در دادگاه و دفاع از موکل است ؛ در حالی که شاید گرفتگی عضله کمر موقتا باعث عدم حرکت یا مضر بودن حرکت برای وکیل بشود . علاوه بر این ، گفتنی است که ابتلای به بیماری صرفا در مورد خود وکیل عذر موجه محسوب می شود و در خصوص بیماری بستگان و نزدیکان حکمی مقرر نشده است . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد عقد وکالت و اثبات وکالت در دادگاه کلیک کنید .
در بند سوم ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی یکی دیگر از موارد عذر موجه وکیل برای حضور در دادگاه مقرر شده است و آن حوادث قهری می باشند که اصولا امکان حضور وکیل در دادگاه را منتفی می سازند . در این ماده برخی از انواع " حوادث قهری یعنی سیل و زلزله " مورد اشاره قرار گرفته است ؛ در حالی که حوادث قهریه منحصر به این موارد نیست و هر حادثه غیر مترقبه دیگری که مانع از حضور در دادگاه باشد ، به نوعی عذر موجه برای وکیل است . برای آشنایی با قوه قاهره یا فورس ماژور کلیک کنید .
در بند 4 ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی بروز وقایعی که خارج از اختیار وکیل هستند از دیگر موارد عذر موجه وکیل محسوب شده است که بر اساس آن : " وقایع خارج از اختیار وکیل که مانع از حضور وي در دادگاه شود " . بنابراین در صورتی که وکیل جایی بازداشت شده باشد و یا به علت بازرسی نیروی انتظامی جاده ای بسته شود و یا عده ای دست به اعتصاب زده باشند که به واسطه آن وکیل نتواند در دادگاه حضار شود ، عذر وی موجه محسوب می شود . برای مشاهده اختیارات وکیل دادگستری کلیک کنید .
در انتها لازم به ذکر است که در صورت وجود یکی از موارد عذر موجه برای وکیل ، وی موظف است که عذر خود به طور کتبی با دلایل آن برای جلسه رسیدگی به دادگاه ارسال نماید . دادگاه درصورتی به عذر موجه وکیل ترتیب اثر می دهد که واقعا آن عذر را موجه تشخیص دهد . درغیر این صورت ، جریان رسیدگی را ادامه داده و این موضوع به مرجع صلاحیت دار براي تعقیب انتظامی وکیل اطلاع داده خواهد شد . همچنین درصورتی که جلسه دادگاه به علت عذر وکیل تجدید شود ، دادگاه باید علت آن و وقت رسیدگی بعدی را به موکل اطلاع دهد . در این صورت ، جلسه بعدی دادگاه به علت عدم حضور وکیل دیگر تجدید نخواهد شد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد عدم حضور در جلسه شورای حل اختلاف کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد عذر موجه وکیل برای عدم حضور در دادگاه در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون عذر موجه وکیل برای عدم حضور در دادگاه پاسخ دهند .
برای مشاوره عذر موجه وکیل ، موارد و جهات آن
برای مشاوره عذر موجه وکیل ، موارد و جهات آن
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 80000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©