یکی از آثار انحلال نکاح را می توان لزوم نگه داشتن عده توسط زنی دانست که نکاح او منحل شده است . نگه داشتن عده یکی از موضوعات مهمی است که زمان انحلال نکاح برای زنان مطرح می شود . به همین دلیل ، اطلاع از عده و احکام مربوط به آن به خصوص در مورد انواع و اقسام عده موضوعی بسیار مهم است . به عنوان مثال ، عده طلاق ، عده فسخ نکاح ، عده وفات ، عده بذل و انقضای مدت هر یک احکام ویژه و خاص خود را دارند . به همین دلیل ، در این مقاله به بررسی مفهوم عده زن پرداخته و در ادامه انواع و اقسام عده را به اختصار بیان می نماییم .
عده زن چیست
ماده 1150 قانون مدنی به تعریف عده زن پرداخته است . مطابق این ماده " عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمی تواند شوهر دیگر اختیار کند " . بنابراین،ازدواج در زمان عده ممنوع بوده و تا انقضای آن مدت، زن، حق نکاح مجدد ندارد.
حکم نگه داشتن عده برای زن که یک حکم شرعی نیز هست می تواند جلوگیری از اختلاط نسل باشد . چرا که بر اساس مدت هایی که برای انواع عده مقرر شده است ، می توان اطمینان یافت که زن باردار هست یا خیر . دلیل دوم نیز می تواند به جهت رعایت حرمت نکاحی که به هر دلیل منحل شده است باشد .
انواع و اقسام عده
به هر حال ، مسئله ای که مهم است این است که نگه داشتن عده امری لازم و ضروری است ؛ بنابراین اطلاع از اینکه نگه داشتن عده در چه مواردی برای زن لازم است ، امری مهم است . به همین دلیل در این قسمت انواع و اقسام عده زن را مورد بررسی قرار می دهیم .
عده طلاق
مطابق قانون مدنی ،نگه داشتن عده طلاق عقد دائم و عده طلاق نزدیکی به شُبهه لازم و ضروری است . هرکدام از این عده ها احکام ویژه خود را دارند . بنابراین ، برای دریافت اطلاعات بیشتر بر روی لینک مربوطه کلیک کنید .
عده فسخ نکاح
یکی از روش های انحلال نکاحفسخ نکاح است . فسخ نکاح با طلاق متفاوت است . قانون مدنی به علت وجود پاره ای از موارد به طرف مقابل حق فسخ نکاح را داده است . علیرغم تفاوت های فسخ نکاح و طلاق ، نگه داشت عده برای فسخ نکاح نیز لازم است . برای اطلاع از جزئیات عده فسخ نکاح کلیک کنید .
عده وفات
علی رغم این تصور که تنها طلاق و جدایی زن و شوهر از یکدیگر سبب لزوم نگه داشت عده می شود ، اما فوت مرد نیز سبب می شود تا زن ملزم به نگه داشتن عده شود که مدت آن متفاوت است . برای دریافت اطلاع بیشتر در مورد عده وفات کلیک کنید .
عده بذل و انقاضای مدت
بذل مدت و انقضای مدت از جمله روش های انحلال عقد موقت می باشند . بنابراین ، در عقد دائم کاربردی ندارند . مدت عده بذل و انقضای مدت کمی کمتر از سایر انواع عده است . برای اطلاع بیشتر در مورد عواقب نگه نداشتن عده کلیک کنید .
عده طلاق دائم در دوران نامزدی و باکره نبودن زن چند ماهه ؟؟؟؟پاسخ مشاور: سلام سه طهر یعنی حدود سه ماه
سارا
1398/10/14
سلام...اگه طلاق ازطرف زن باشه درزمان عده نفقه ب زن تعلق میگیره؟پاسخ مشاور: سلام اگر طلاق رجعی باشد زن حق نفقه دارد .
آرزو
1398/08/04
سلام ،خسته نباشید، عده در هر صورت فقط برا زنه؟ در هیچ نوع از،طلاق برا مرد نمیتونه عهد وجود داشته باشه؟پاسخ مشاور: سلام، بله تنها خانم ها موظف به نگه داشتن عده حین طلاق یا وفات شوهر هستند .
رزا
سلام زنی که همسرش فوت کرده هم باید عده نگه داره؟پاسخ مشاور: سلام. بله ، زن در صورت فوت همسرش بایستی عده وفات نگه دارد .
معصومه
عده عقد دائم و صیغه متفاوته؟پاسخ مشاور: سلام. بله عده عقد دائم و عده صیغه با هم متفاوت است .
زهرا
اگر زنی عدش تموم نشه نمیتونه مجددا ازدواج کنه؟اگر مردی که باهاش میخواد ازدواج کنه خبر نداشته باشه عدش تموم شده یا نه مقصره؟پاسخ مشاور: خیر ، ازدواج در ایام عده امکانپذیر نیست . در صورتی که مرد جاهل به وجود عده باشد، عقد باطل است . اگر نزدیکی صورت گرفته باشد ، زن و مرد به هم حرام ابدی می شوند . برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص به مقاله "ازدواج با زن شوهردار" مراجعه بفرمایید .
هدیه
باسلام عده وفات و عده عقد موقت فرقی باهم دارند؟پاسخ مشاور: سلام. بله عده وفات چهار ماه و ده روز است .
معین
سلام عده از نظر قانونی تعریف شده یا از نظر شرعی؟پاسخ مشاور: سلام . مقررات عده در قانون مدنی با عنایت به احکام شرعی تدوین شده است .
مهتاب
سلام خسته نباشید می خواستم سوال کنم که عده صیغه چقدر هست و آیا ربطی به مدت صیغه داره؟پاسخ مشاور: عده در عقد موقت دو طُهر است ، یعنی دو دفعه عادت ماهیانه کامل . خیر مدت عده ربطی به مدت زمان عقد ندارد .
کوثر
باسلام می خواستم بدونم عده برای عقد دائم و موقت فرق داره یا خیرپاسخ مشاور: سلام. عده عقد موقت کوتاهتر است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد.
اگر می خواهید همین الان سوالتان را از مشاور مربوطه بپرسید کافیست با تلفن ثابت از سراسر کشور
با شماره 9099095303 تماس بگیرید.
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 150000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.