سهام عدالت از زمان دولت نهم با هدف کمک به اقشار کم درآمد جامعه و توسعه بخش خصوصی ایجاد و به بعضی از اقشار جامعه تعلق گرفت. امروزه تعداد زیادی از ایرانیان مشمول این سهام می باشند و با موافقت رهبری امکان آزاد سازی سهام عدالت در سال قبل برای مشمولان آن از طریق سامانه سهام عدالت فراهم گردید.
در حال حاضر، بیش از 49 میلیون نفر از ایرانیان، دارای سهام عدالت می باشند اما، شاید حتی کسانی که واجد این سهام هستند هم در رابطه این سهام چیز زیادی ندانند. سهام عدالت، در واقع یک نوع یارانه محسوب می شود که از زمان دولت نهم، با هدف خصوصی سازی و واگذاری سهام شرکت های دولتی به اقشار کم درآمد جامعه و ارتقاع سطح زندگی افراد به آن ها تعلق گرفت.
اجرای این طرح، از سال 1384 آغاز شد و تا سال 1397 ثبت شماره شبا مشمولان این طرح، در سامانه سهام عدالت ادامه پیدا کرد. در واقع، سهام عدالت یک سبد سرمایه گذاری است که شامل سهام حدود 60 شرکت در بازار سرمایه است که متشکل از فرابورس و بورس می شود.
از این رو در این مقاله بر آن شدیم تا به بررسی اینکه آیا ثبت نام سهام عدالت 1401 واقعیت دارد و مدارک لازم برای سهام عدالت ۱۴۰۱ چیست بپردازیم و سپس، در رابطه با اطلاعات جهت ثبت نام سهام عدالت و همچنین، مشمولان این سهام، مطالبی آورده شده است.
همانطور که بیان شد، به منظور کمک به اقشار کم درآمد و تسریع فرآیند خصوصی سازی طرح واگذاری سهام عدالت، از سال 1384 اجرایی شد و مرحله اول واریز سود این سهام، به عنوان سود سالانه سهام عدالت، در سال 1396 صورت گرفت. برخلاف یارانه نقدی که به حساب سرپرستان خانوار واریز می شود، سود سهام عدالت، صرفا به حساب شخصی هر کدام از مشمولان این سهام واریز شد.
لازم به ذکر است ارزش سهام عدالت و یا همان تعداد سهم مشمولان این سهام که مددجویان کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی، روستاییان و عشایر، کارگران فصلی ساختمانی، خبرنگاران، زنان سرپرست خانوار، طلاب، خادمان مساجد، کارمندان و بازنشستگان دستگاه های دولتی، دستگاه های عمومی و همچنین، بازنشستگان کشوری و لشکری می باشند با توجه به دهک بندی درآمدی افراد، به یک اندازه نبود.
در ابتدا، سهام عدالت، به مددجویان کمیته امداد امام خمینی، بهزیستی، کارگران روز مزد، رزمندگان و جانبازان تعلق گرفت و پس از آنان، کارکنان دستگاه های اجرایی و بازنشستگان نیز مشمول دریافت این سهام شدند. البته، شایان به ذکر است سهامی که به مددجویان کمیته امداد امام خمینی و بهزیستی، کارگران روز مزد، رزمندگان و همچنین، جانبازان تعلق گرفت بیشتر از سهام سایر گروه ها است و به این اشخاص، در اصطلاح گروه های تخفیف دار گفته می شود.
همچنین، تا کنون، در مجموع 49,152,741 نفر، مشمول سهام عدالت می باشند که از اقشار مختلف کم درآمد جامعه هستند. لازم به ذکر است برای دریافت استعلام سهام عدالت و اطلاع از ارزش این سهام، سامانه ای تحت عنوان سامانه سهام عدالت، جهت ارائه خدمات الکترونیکی در رابطه با این سهام از جمله آزادسازی سهام عدالت نیز طراحی و راه اندازی شده است.
ثبت نام سهام عدالت، از سال 1384 و در زمان دولت نهم آغاز شد. به مرور زمان، مشمولان سهام عدالت، در سامانه سهام عدالت ثبت نام شدند. پس از آن، یعنی در زمان دولت دهم، یازدهم و دوازدهم، این ثبت نام متوقف شد و دیگر امکان ثبت نام در این طرح وجود ندارد.
لازم به ذکر است که حتی خانواده هایی که جزو مشمولین سهام عدالت، به شمار می روند و فرزندی جدید در این خانواده، پس از اتمام زمان ثبت نام سهام عدالت متولد شده است، این عضو جدید خانواده نیز در حال حاضر، نمی تواند سهام عدالت دریافت کند.
البته، از آنجا که سهام عدالت ۱۴۰۱، جزو دارایی های اشخاص به شمار می رود، در صورت فوت سهامدار، سهام به نسبت قواعد سهم الارث، بین وراث تقسیم خواهد شد. به این معنا که بر فرض پسران دو برابر دختران متوفی و زوجه یک هشتم سهام را به ارث خواهد برد.
به محض اعلام زمان ثبت نام سهام عدالت 1401، به این بخش از مقاله، اضافه شده و مقاله بروز رسانی می شود.
سال گذشته، با موافقت رهبری، امکان آزاد سازی سهام عدالت مشمولان این سهام، توسط دولت فراهم شد. اما، اینکه آزاد سازی سهام عدالت به چه معنا است؟ تا پیش از این، کسانی که سهامدار عدالت بودند امکان خرید و فروش و دخل و تصرف در سهام خود را نداشتند و صرفا، سود سهامشان، در فواصل زمانی بسیار طولانی، به حساب آن ها واریز می شد.
با اجرایی کردن طرح آزاد سازی سهام عدالت، دو روش، پیش روی سهامداران قرار گرفت. در روش مستقیم، مالکیت و مدیریت سهام عدالت، مستقیما در اختیار صاحب سهام قرار گرفت و این اشخاص، امکان نقل و انتقال و انجام معامله بر روی سهام خود در بازار بورس را پیدا کردند و همچنین، در روش غیر مستقیم، برخلاف روش مستقیم، سهامدار امکان انتقال و دخل و تصرف در سهام را نخواهد داشت و مدیریت این سهام، در اختیار شرکت های سرمایه گذاری استانی قرار داده شد.
همانطور که بیان شد، در حال حاضر، امکان ثبت نام سهام عدالت 1401، وجود ندارد و تنها، افرادی که در دوره اول ثبت نام سهام عدالت، ثبت نام انجام داده اند مشمول این سهام می شوند. اما، در صورتی که در آینده، ثبت نام مجدد سهام عدالت صورت بگیرد جهت نام نویسی، نیاز به ارائه مدارک خاصی دارد.
با توجه به تجربه ای که از دوره اول ثبت نام سهام عدالت وجود دارد می توان پیش بینی کرد که مدارک لازم برای سهام عدالت ۱۴۰۱ چیست و از جمله مدارک مورد نیاز برای ثبت نام این سهام، شامل شناسنامه، کارت ملی هوشمند، شماره حساب بانکی و سایر اطلاعات هویتی و بانکی هر یک از متقاضیان می باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مدارک لازم برای سهام عدالت عضو کانال تلگرامی سرمایه گذاری شوید و یا صفحه اینستاگرامی مشاوره حقوقی دینا را دنبال کنید.
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 80000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©