طلب در فارسی به معنای خواست است و یعنی اینکه پولی به عنوان قرض به کسی داده باشند . بنابراین یک نفر طلبکار و یک نفر بدهکار است . بدهکار باید در مهلتی که متعهد شده است ، پول طلب را به طلبکار بدهد . اما گاهی پیش می آید که بدهکار از پرداخت طلب خود امتناع می کند و طلبکار را با مشکلاتی رو به رو می کند . طلبکاران از این بابت همیشه نگران این هستند که پولشان را در موعد مقرر می توانند دریافت کنند یا خیر . از این رو به نظامی نیاز بود که بتوانند تضمینی به طلبکاران بدهد که می توانند پولشان را در وقت مشخص شده ، دریافت کنند . از این رو نظامی به " ضمانت " شکل گرفت . در این مقاله به بررسی ضمانت چیست و ارکان ضمانت می پردازیم .
ضمانت چیست ؟
" ضمانت " که در اصطلاح حقوقی به آن عقد ضمان گفته می شود در ماده 684 قانون مدنی تعریف شده است . در این ماده آمده است که " عقد ضمان عبارت است از اینکه شخصی مال را که بر ذمه دیگری است به عهده بگیرد ... " . با توجه به این تعریف می توان گفت که ضمانت عقدی است که به منظور ایجاد اطمینان طلبکار بابت اینکه بدهکار پول خود را در موعد مقرر پرداخت می کند ، منعقد می شود . بنابراین ضامن در عقد ضمانت می پذیرد که دین مدیون را پرداخت کند . بنابراین در در واقع عقد ضمانت بین طلبکار و ضامن بسته می شود . برای آشنایی بیشتر با قرارداد ضمانت باید ابتدا با ارکان آن آشنا باشیم و بدانیم جمع شدن چه عناصری عقد ضمانت را ایجاد می کند .
ارکان ضمانت
ضمانت از سه رکن تشکیل شده است . ارکان ضمانت شامل :
1-ضامن : اولین رکن از ارکان عقد ضمانت ، ضامن است . یعنی برای اینکه بتوان قرارداد ضمانت منعقد کرد ، اول باید کسی باشد که پرداخت دین مدیون یا بدهکار را بپذیرد . ضامن باید از نظر قانونی به سن و رشد عقلی بستن قرارداد رسیده باشد یعنی در اصطلاح ، اهلیت داشته باشد .
2-مضمون له : رکن بعدی عقد ضمانت ، مضمون له است . مضمون له که طرف مقابل ضامن در عقد ضمانت است ، مضمون له نامیده می شود . مضمون له در واقع همان طلبکار است .
3-مضمون عنه : آخرین رکن از ارکان عقد ضمانت ، مضمون عنه است که همان مدیون اصلی است که ضامن به طرفیت از او پرداخت دین را پذیرفته است . البته برای اینکه عقد ضمانت بین ضامن و طلبکار منعقد شود نیازی به رضایت مدیون اصلی نیست .
ممنون مقاله خوبی بود ولی دیگه همه میدونن توی این دوره زمونه ضامن کسی شدن اشتباه ترین کار ممکنه و خرید دردسر برای خودمونهپاسخ مشاور: بنده با نظر شما موافقم اما ضامن با قبول شرایط اقدام به ضمانت می کند .
معین
سلام و خسته نباشید ضامن شدن یعنی قبول اینکه درصورتی که بدهی طرف پرداخت نشه تو ضمانت کردی که پرداخت کنی؟پاسخ مشاور: بله ضمانت به همین معناست .
عظیمی
باسلام.من دوسال پیش ضامن فردی شدم با بدهی بالا الان یکساله بدهیشو پرداخت نکرده و آب شده رفته توی زمین و من باید همه دار و ندارمو بفروشم برای اینکه بدهکاری ایشون رو بدم اینطور چیزا پیش میاد که آدما اعتمادشون به هم رو از دست میدن دیگهپاسخ مشاور: شما باید هنگامی که می خواهید ضمانت دیگری را بپذیرید بدبینانه ترین حالات را در نظر بگیرید و بعد از اینکه مطمئن شدید می توانید آن بدهی را بپردازید ضامن شوید .
مهسا
یعنی ضمانت اشتباه ترین کار ممکنه همسر من چون ضامن کسی شده بود و پول نداشت که بدهی طرف رو پرداخت کنه الان زندانه...پاسخ مشاور: متاسفانه افراد زیادی بدون توجه به قدرت پرداختشان ضمانت را می پذیرند .
سلیمانی
الان ی دور و زمونه ای شده دیگه ضمانت کردن و ضامن شدن از مد افتاده انقدر نامردی زیاد شده ملت سعی میکنن کلاهشون رو سفت بچسبنپاسخ مشاور: در عقد ضمانت هر چه احتیاط بیشتر باشد احتمال ضرر مالی کمتر است .
یزدان
باسلام و خسته نباشید.ضمانت کسی رو کردن باید با توجه به این باشه که اگر شخصی که ضامنش شدیم نتونه قرضشو بده ما باید بدیم؟پاسخ مشاور: بله ضمانت به همین معناست .
پدرام
همون بهتره ضامن کسی نشی وگرنه بد دردسری دارهپاسخ مشاور: در ضمانت باید جانب احتیاط را رعایت کرد .
بهرام
سلام یکی رفته ضامن من شده تو ظلبم من اصن خبر نداشتم این کار ممکنه ؟پاسخ مشاور: بله برای انعقاد ضمانت نیازی به رضایت بدهکار نیست .
نعیمی
سلان ، مدارکی که برای وام گرفتن از بانک لازم است چیست پاسخ مشاور: برای اطلاع از مدارک به بانک مد نظر خود مراجعه نمایید .
اخوان
آیا می تواند کسی بدون رضایت دیگری بابت بدهی او ضمانت کند به این ترتیب که بنده می خواهم بدون اطلاع برادرم ضامن ایشان نزد پدر همسرش شوم برای قرضی که گرفته است اگر برادرم بداند ،نمی گذارد این اتفاق بیفتد پاسخ مشاور: بله دوست عزیز می توانید ضمانت ایشان را بر عهده بگیرید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد.
اگر می خواهید همین الان سوالتان را از مشاور مربوطه بپرسید کافیست با تلفن ثابت از سراسر کشور
با شماره 9099095303 تماس بگیرید.
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 80000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.