قرارداد الکترونیکی وکالت، وکالتنامه ای بوده که به شکل الکترونیکی، ثبت شده و در آن، مشخصات طرفین، موضوع وکالت، حق الوکاله و حدود اختیارات وکیل دادگستری، مشخص شده و در نهایت به امضای موکل و وکیل می رسد. نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت و مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل، از طریق سامانه عدل ایران می باشد.
برای مشاوره قرارداد الکترونیکی وکالت
برای مشاوره قرارداد الکترونیکی وکالت
از سال نود و نه و با تصویب قانون بودجه، وکلا، موظف شدند تا وکالتنامه های خود را در سامانه مخصوص به این امر، ثبت کرده و به جای تنظیم قرارداد بر روی فرم های کاغذی، آن قراردادها را در سامانه مربوطه تنظیم نمایند.
به این ترتیب، قرارداد الکترونیکی وکالت، جایگزین قراردادهای سنتی کاغذی شده و در صورت عدم رعایت مقررات مربوط به نحوه ثبت آن، وکلای دادگستری، با ضمانت اجراهای مقر قانونی مواجه خواهند شد. از سوی دیگر، موکلینی که برای امضای قرارداد اقدام. نموده اند نیز می توانند با مراجعه به سامانه، برای مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل، اقدام نمایند.
با توجه به اهمیت این مساله، برای هر دو گروه وکلا و موکلین، در این مقاله، ابتدا به این سوال، پاسخ داده که قرارداد الکترونیکی وکالت چیست و پس از معرفی سامانه ثبت این قرارداد، نحوه تنظیم، ثبت و نحوه مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل را توضیح خواهیم داد.
پیش از آنکه به این سوالات پاسخ دهیم که قرارداد الکترونیکی وکالت چیست و نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت و مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل، به چه صورت می باشد، لازم است تا ابتدا در مورد مفهوم عقد و قرارداد وکالت وکیل دادگستری، توضیح داده و سپس به سوالات فوق، پاسخ دهیم.
عقد وکالت، عقدی است که به موجب آن، فردی(موکل) به شخص دیگری(وکیل)، اعطای نمایندگی کرده تا وکیل، یک امر حقوقی را به نیابت از موکل و با اختیارات تعیین شده در عقد وکالت، انجام دهد. وکالت، به عنوان یکی از عقود معین در قانون مدنی کشور ما، دارای انواع مختلفی بوده که یکی از مهم ترین دسته بندی های آن، تقسیم وکالت به وکالت مدنی(غیر قضایی) و وکالت قضایی می باشد.
منظور از وکالت مدنی یا غیر قضایی، وکالتی است که به موجب آن، یک شخص، برای انجام امر حقوقی، به شخص دیگری که وکیل دارای پروانه وکالت نبوده، اعطای وکالت تام یا وکالت کاری می نماید. این وکالت، به طور معمول، در دفاتر اسناد رسمی و با تنظیم وکالتنامه رسمی به وکیل، داده می شود. به عنوان مثال، شخصی به دیگری، وکالت می دهد که خانه وی را بفروشد.
در مقابل وکالت مدنی، وکالت قضایی، وجود داشته که در آن، فردی، با اعطای وکالت به یک وکیل دارای پروانه وکالت، اعم از کارآموز یا وکیل پایه یک دادگستری، انجام امور مربوط به پرونده قضایی خود را در دادگستری، به وی سپرده و به وی اعطای نیابت می کند.
در اعطای وکالت قضایی نیز همچون نوع مدنی وکالت، لازم است تا قراردادی، میان وکیل و موکل، منعقد گردیده و در آن، مشخصات طرفین، موضوع وکالت، حق الوکاله و حدود اختیارات وکیل دادگستری، مشخص شده و در نهایت به امضای موکل و وکیل برسد. این قرارداد، قرارداد وکالت قضایی، نامیده می شود.
در گذشته و تا پیش از اصلاحات سال 99، قرارداد وکالت، به شکل فیزیکی و بر روی کاغذ تنظیم می گشت؛ به این ترتیب که، نهادهای اعطا کننده پروانه وکالت، یعنی کانون وکلا و مرکز وکلای قوه قضائیه، هر کدام، به طور جداگانه، فرم های چاپی خاصی را منتشر می کردند که وکلا پس از خرید این فرم های وکالتنامه، در تنظیم قراردادهای وکالتی خود با موکلان، از آن ها استفاده می کردند.
اما از سال 99 و با تصویب قانون بودجه، این رویه تغییر کرد. با این توضیح که مطابق بند (ش) تبصره 6 قانون بودجه سال 99، وکلا، موظف شدند تا وکالتنامه های خود را در سامانه مخصوص به این امر، ثبت کرده و به جای تنظیم قرارداد بر روی فرم های کاغذی، آن قراردادها را در سامانه مربوطه و طبق مقررات نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، تنظیم نمایند.
در این سامانه، پس از ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، امکان مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل نیز برای موکل وجود داشته و لازم است تا موکل، پس از ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، در سامانه، برای تایید آن، از طریق وکیل، اقدام نماید. لازم به ذکر است که دلیل الزام وکلا، به ثبت قرادادهای خود به شکل الکترونیکی در این سامانه، شفاف سازی اطلاعات درآمدی وکلا و اخذ مالیات، بر اساس میزان درآمد واقعی این افراد و جلوگیری حداکثری از فرار مالیاتی آنها می باشد.
به این ترتیب، در پاسخ به این سوال که قرارداد الکترونیکی وکالت چیست، می توان گفت، قرارداد الکترونیکی وکالت، نوعی از وکالتنامه بوده که به شکل الکترونیکی و در سامانه مربوطه، ثبت شده و در آن، مشخصات طرفین، موضوع وکالت، حق الوکاله و حدود اختیارات وکیل دادگستری، مشخص شده و در نهایت به امضای موکل و وکیل می رسد.
نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، مطابق مقررات تعیین شده در سامانه مربوطه بوده و پس از ثبت آن توسط وکیل، امکان مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل و دریافت پرینت از آن، برای موکل، وجود خواهد داشت.
پس از مراجعه موکل به وکیل و رسیدن به توافق، بر سر موضوعات وکالت، به ویژه بحث حق الوکاله، لازم است تا وکیل، برای تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت، در سامانه، مطابق مقررات نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، اقدام نموده تا بعدا مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل، برای موکل، امکان پذیر باشد. لذا، در این بخش، به توضیح مراحل نحوه تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت، خواهیم پرداخت.
در مرحله اول، لازم است تا وکیل، با استفاده از نام کاربری و رمز عبوری که در هنگام ثبت نام سامانه ثنا دریافت نموده، وارد حساب کاربری خود در سامانه عدل ایران، به آدرس adliran.ir شود.
در گام بعد، وکیل، می بایست بر اساس مراحل نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، برای وارد کردن اطلاعات مربوط به قرارداد وکالت، شامل نوع وکالت، مشخصات موکل، طرف دعوا، موضوع وکالت، حدود اختیارات وکیل دادگستری و در نهایت، میزان حق الوکاله، اقدام نماید.
در مرحله بعد، لازم است تا امضای وکیل و موکل، در سامانه درج شود. در این حالت، جهت درج امضای موکل در وکالتنامه، یک رمز یک بار مصرف، برای موکل ارسال شده که با فرستادن این رمز برای وکیل، وی می تواند امضا موکل را نیز در قرارداد الکترونیکی وکالت، درج نماید.
در نهایت، با دریافت کد رهگیری، مراحل ثبت قرارداد، مطابق مقررات نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، به پایان رسیده و موکل نیز می تواند برای مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل و چاپ آن، به سامانه، مراجعه نماید.
وکلایی که قصد انعقاد قرارداد وکالت با موکل خود را داشته، لازم است تا برای ثبت قرارداد الکترونیکی خود، مطابق مقررات نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، در سامانه اقدام نمایند تا به این ترتیب، پس از تایید قرارداد، توسط موکل، امکان مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل نیز برای موکل وجود داشته باشد.
سامانه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت که وکلا، موظف به ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت خود در آن سامانه، مطابق مقررات مربوطه بوده، سامانه عدل ایران قوه قضائیه، یا همان سامانه ثنا، به آدرس اینترنتی adliran.ir می باشد.
وکلای عضو کانون وکلای دادگستری و قوه قضائیه، می توانند با مراجعه به سامانه عدل ایران قوه قضائیه، ابتدا از طریق گزینه سامانه وکلا و کارشناسان، وارد حساب کاربری خود شده و پس از ورود به حساب کاربری، برای ثبت قرارداد، مطابق مقررات نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، اقدام نمایند.
وکلای عضو کانون وکلای دادگستری و قوه قضائیه، می توانند با مراجعه به سامانه عدل ایران قوه قضائیه، به راحتی و با انجام چند مرحله، برای ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت خود اقدام نمایند. لذا، در این بخش به توضیح مراحل نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت پرداخته که مطابق راهنمای تصویری زیر می باشد:
مرورگر دستگاه خود را باز کرده و آدرس سامانه عدل ایران، یعنی adliran.ir را در آن، جست و جو نمایید تا مطابق تصویر زیر، وارد صفحه اصلی سامانه شوید.
در مرحله بعد از مراحل نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، صفحه را به پایین کشیده و از منوی سمت راست صفحه، در قسمت خدمات ویژه، بر روی گزینه سامانه وکلا و کارشناسان کلیک نمایید.
در این صفحه، بر روی دکمه سامانه وکلا کلیک کنید.
در این گام از روند نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، شماره ملی و رمز شخصی یا همان کد ثنای خود را که در هنگام ثبت نام ثنا، دریافت نموده اید را در کادرهای مربوطه، وارد کرده و دکمه مرحله بعد را بزنید.
در مرحله بعد، یک رمز موقت به شماره همراه شما ارسال می شود. این رمز را در کادر مشخص شده، وارد کرده و بر روی دکمه ورود، کلیک نمایید.
مطابق مقررات نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، به منظور آغاز فرآیند ثبت قرارداد، بر روی عبارت (قرارداد الکترونیک وکالت) در سمت راست صفحه، کلیک کنید.
اکنون، همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، به منظور ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، باید شش مرحله را طی نمایید که در ادامه به توضیح این مراحل می پردازیم.
در این مرحله از مراحل نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، لازم است تا پس ازمشخص کردن نوع وکالت، اعم از عادی، تسخیری و معاضدتی، مشخصات وکیل را وارد کنید. البته، این مشخصات، به طور خودکار، در کارتابل شما ثبت شده، اما چنانچه اطلاعات هویتی را مشاهده نمی کنید، با وارد کردن کد ملی و تاریخ تولد، بقیه اطلاعات، به طور خودکار، در سامانه نشان داده خواهد شد. در نهایت، بر روی دکمه مرحله بعدی، کلیک نمایید.
مرحله بعد، مربوط به وارد کردن مشخصات موکل می باشد. بدین منظور، بر روی دکمه افزودن، کلیک کرده و اطلاعات مربوط به کد ملی و تاریخ تولد موکل را وارد کنید تا بقیه اطلاعات هویتی وی، توسط سامانه و به طور خودکار، نشان داده شود. در انتها، مجددا دکمه مرحله بعد را بزنید.
در صفحه جدید، مطابق مقررات نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، باید مشخصات طرف دعوا را وارد نمایید که با استفاده از دکمه افزودن، امکان پذیر می باشد. همچنین، اگر به اطلاعات طرف دعوا، دسترسی ندارید، گزینه هر شخص حقیقی یا حقوقی را انتخاب نمایید.
در این بخش، موضوع وکالت را مشخص کنید. لازم به ذکر است که موضوعات ارائه شده در سامانه، قابل ویرایش می باشند.
به موجب مقررات نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، در این مرحله، لازم است تا حدود اختیارات وکیل دادگستری، تعیین شود.
در این مرحله، لازم است تا شرایط قرارداد درج شود. کادرهای آبی، قابل ویرایش بوده و چنانچه، شرط جدیدی، مد نظر شما می باشد، می توانید آن را در بند 32 و ذیل عنوان سایر شرایط، اضافه نمایید.
در این مرحله از روند نحوه ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، لازم است تا نوع و مبلغ حق الوکاله را تعیین کرده و در نهایت، بر روی دکمه ثبت موقت، کلیک کنید.
در این صفحه، کد رهگیری قرارداد، صادر می شود. این کد را در جایی یادداشت کرده و سپس، بر روی دکمه بازگشت به فهرست، کلیک نمایید.
در ادامه می توانید، با استفاده از گزینه ثبت و ویرایش پیوست، پیوست های قرارداد وکالت خود، از جمله قبض مالیات را ضمیمه آن کرده؛ سپس، با کلیک بر روی گزینه اخذ امضای الکترونیک، امضای خود و موکل را وارد نمایید. در مرحله پایانی، با انتخاب گزینه تایید نهایی وکالت، ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، نهایی می گردد.
پس ازاینکه قرارداد وکالت در سامانه عدل ایران ثبت گردید، موکل می تواند، از طریق همین سامانه، برای مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل پایه یک دادگستری، اقدام نماید. لذا در این بخش، به توضیح نحوه مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل در سامانه عدل ایران پرداخته که مطابق راهنمای تصویری زیر می باشد:
مرورگر دستگاه خود را باز کرده و آدرس سامانه عدل ایران، یعنی adliran.ir را جست و جو کرده تا مطابق تصویر زیر، وارد صفحه اصلی سایت شوید.
در این مرحله از مراحل مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل، صفحه را به پایین بکشید و از منوی سمت راست صفحه، از قسمت خدمات ویژه، گزینه خدمات قضایی من را کلیک نمایید.
اکنون، به منظور ورود به سامانه مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل، کد ملی و رمز شخصی(کد ثنا) را که در هنگام ثبت نام سامانه ثنا دریافت نموده اید را در کادرهای مشخص شده وارد کرده و در انتها، دکمه مرحله بعد را بزنید.
در این. مرحله، سامانه، یک رمز موقت را به شماره همراه شما ارسال می کند. این رمز را در کادر مشخص شده، وارد کرده و بر روی دکمه ورود کلیک کنید.
به منظور به منظور مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل، گزینه قراردادهای وکالت من را انتخاب کنید.
اکنون، به منظور مشاهده وکالتنامه الکترونیکی وکیل، اطلاعات مربوط به زمان انعقاد وکالتنامه را وارد کرده و پس از انتخاب نوع قرارداد وکالتی که امضا کرده اید، دکمه سبز رنگ بازیابی قراردادهای وکالت را کلیک نمایید.
استعلام وکالتنامه محضری، با کدملی، رمز تصدیق و شناسه سند، از طریق دو روش مراجعه حضوری و سامانه ثبت من، برای متقاضیان، امکان پذیر می باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه، مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قرارداد الکترونیکی وکالت در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قرارداد الکترونیکی وکالت پاسخ دهند.
برای مشاوره قرارداد الکترونیکی وکالت
برای مشاوره قرارداد الکترونیکی وکالت
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 110000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©