حضانت دختربعد از نه سالگی، به انتخاب خود او خواهد بود. فرزند دختر پس از سن 9 سالگی، از سن حضانت خارج شده و خودش می تواند انتخاب کند با کدام یک از والدینش باشد. تا سن هفت سالگی، مادر، فارغ از جنسیت فرزندان، برای نگهداری و حضانت آن ها، در اولویت بوده و پس از آن، تا سن بلوغ که در دختران، 9 سال تمام قمری می باشد، حضانت با پدر است. پس از سن بلوغ، خود فرزند، می تواند تصمیم بگیرد با کدام یک از والدین، زندگی کند.
یکی از مهمترین دعاوی که در دادگاه خانواده مطرح می شود، حضانت فرزندان،بعد از طلاق والدین و حضانت فرزندان،بعد از فوت والدین است. بر اساس قانون مدنی، حضانت فرزند، چه پسر و چه دختر، تا سن هفت سالگی، بر عهده مادر آن هاست و بعد از سن هفت سالگی، تا رسیدن به سن بلوغ، بر عهده پدر است.
از آنجایی که سن بلوغ، در دختران، نه سال تمام قمری است، ممکن است این سوال مطرح شود که حضانت فرزند دختر بعد از سن 9 سالگی، با چه کسی خواهد بود و مرجع تصمیم گیرنده در این خصوص، چه نهادی است. آیا حضانت دختر بعد از نه سالگی، نیازمند تصمیم گیری و رای دادگاه است، یا والدین، اقدام به تصمیم گیری در این خصوص می نمایند.
از این رو، در این مقاله، ابتدا، حضانت فرزند دخترقبل از نه سالگی را مورد بررسی قرار می دهیم و در ادامه، به حضانت دختر بعد از نه سالگی، از منظر قانون مدنی، خواهیم پرداخت. چنانچه سوالاتی پیرامون حضانت فرزند دختر پس از 9 سالگی دارید، با ما همراه باشید.
حضانت دختر قبل از نه سالگی
حضانت، به معنای سرپرستی و نگهداری است و معمولا، هنگامی که والدین، اقدام به جدایی از یکدیگر می نمایند، در خصوص این امر که حضانت فرزندانبعد از طلاق، با کدام یک از آن ها است و سن حضانت فرزنداندختر و پسر، دچار اختلاف می شوند. از جمله این اختلافات، مربوط به حضانت دختر بعد از نه سالگی و حضانت دختر قبل از نه سالگی است.
در خصوص حضانت دختر بعد از طلاق و حضانت دختر قبل از نه سالگی، باید به قانون مدنی، مراجعه کرد. ماده 1169 قانون مدنی اشعار می دارد: " برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او، جدا از یکدیگر زندگی می کنند، مادر، تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است ". به موجب این ماده، به دلیل اینکه فرزندان، تا سن هفت سالگی، بیشتر نیازمند مهر و عاطفه از جانب مادر هستند، قانونگذار، حضانت فرزند دختر تا سن هفت سالگی را بر عهده مادر، قرار داده است.
بر اساس ماده 1169 قانون مدنی، حضانت دختر پس از هفت سالگی، تا زمانی که دختر به سن بلوغ برسد، با پدر است. سن بلوغ در دختران، نه سال تمام قمری می باشد. البته با توجه به تبصره ماده 1169، باید دانست، بعد از 7 سالگی و در صورت بروز اختلاف، دادگاه با توجه به مصلحت طفل، تصمیم می گیرد.
در قسمت قبل، حضانت فرزند دختر قبل از نه سالگی را مورد بررسی قرار دادیم. به این صورت که حضانت تا سن هفت سالگی با مادر است و از هفت سالگی تا نه سالگی، یعنی تا سن بلوغ، بر عهده پدر است. اما اکنون می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که حضانت فرزند دختر پس از سن 9 سالگی، با چه کسی است.
در پاسخ به این سوال که حضانت فرزند دختر پس از 9 سالگی، با چه کسی است، باید به نکته مهمی اشاره کنیم و آن این است که مفهوم و ماهیت حضانت، تنها در خصوص فرزندان، قبل از سن بلوغ مطرح می شود. به عبارت دیگر، زمانی که یک کودک، اعم از پسر یا دختر، به سن بلوغ می رسد، از حضانت والدین خود خارج می شود و دیگر نمی توان او را در حضانت کسی قرار داد.
بر اساس مقررات قانونی، پس از سن بلوغ، کودک، خودش این توانایی را به دست می آورد که انتخاب کند با کدام یک از والدینش می خواهد زندگی کند. بر این اساس، حضانت دختر بعد از نه سالگی، یعنی زمانی که دختر به سن بلوغ برسد، (نه سال تمام قمری)، به این صورت خواهد بود که خودش می تواند انتخاب کند، می خواهد با مادرش زندگی کند یا با پدرش.
گاها می بینیم که مادر یا پدری، به دنبال گرفتن حضانت دختر بعد از نه سالگی، یا حضانت دختر دوازده ساله خود هستند؛ این در حالی است که دختران در این سن، از حضانت، خارج شده اند و گرفتن حضانت آنان، نیازمند اقدام قانونی در این خصوص نیست. باید در نظر داشت، اگرچه والدین جدا از یک دیگر هستند و در خصوص حضانت فرزند دختر پس از 9 سالگی، خود او تصمیم می گیرد، ولیکن، نفقه فرزند دختر، همچنان با پدرش است، اگرچه با او زندگی نکند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حضانت دختر بعد از نه سالگی در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارایه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حضانت دختر بعد از نه سالگی پاسخ دهند.
سوالات متداول
1- حضانت دختر بعد از نه سالگی با چه کسی است؟
حضانت دختر بعد از نه سالگی با هر کدام از والدینی خواهد بود که خود فرزند دختر اقدام به انتخاب آن نماید که توضیحات آن در متن مقاله ارایه شده است.
2- حضانت دختر قبل از نه سالگی با چه کسی است؟
حضانت دختر قبل از نه سالگی با توجه به قانون مدنی از این قرار است که تا سن هفت سالگی مادر اولویت به نگهداری و حضانت دارد و بعد از هفت سالگی تا نه سالگی با پدر است البته استثنائاتی نیز هست که توضیحات آن در متن مقاله ارایه شده است.
3- حضانت دختر بعد از نه سالگی در کدام ماده قانون مدنی آمده است؟
در خصوص حضانت دختر بعد از نه سالگی باید به ماده 1169 قانون مدنی مراجعه کرد که اولویت در حضانت را فارغ از جنسیت تا هفت سالگی با مادر و تا سن بلوغ با پدر دانسته و در صورت بروز اختلاف دادگاه تصمیم می گیرد که توضیحات آن در متن مقاله ارایه شده است.
برای مشاوره در خصوص حضانت دختر بعد از نه سالگی
برای مشاوره در خصوص حضانت دختر بعد از نه سالگی
نظرات کاربران
تعداد کل نظرات: 21
مرضیه قره چشمه قعرمانلو
1400/11/20
گرفتن حضانت دختر هایمپاسخ مشاور: با سلام سوال خودتون رو کامل بپرسید. سن فرزندان، شرایط پدر، اینکه متارکه کردید یا خیر
به طور کل در حضانت فرند تا 7 سالگی اولویت با مادر هست و پس از اون دختر ها تا 9 سال و پسر تا 15 سال باید با پدرش باشه
بعد از این بازه سنی فرزند از سن خاص حضانت خارج شده و خودش میتونه تصمیم بگیره با کدام والد زندگی کنه.
نفقه در هر حال بر عهده پدر هست و اگر ایشون در قید حیات نیستن یا استطاعت ندارن از جد پدری هم قابل مطالبه هست.
اگر فرزند زیر 9 سال هست و پدر اعتیاد سوء رفتار و مواردی از این دست داره برای سلب حضانت از اون اقدام کنید.
ميكائيل
1400/11/12
باسلام و ادبمن دو فرزند دختر ١٠/٥ و ٧/٥ ساله دارم سال ٩٦ جداشدم بخاطر خيانت و هرزگى همسرم بچه هام از ٩٦ تا٩٩ سه روز پيش من بودن ٤روز با مادرشون نفقه،گردش،تفريح ،پزشكى و خرج مدرسه صفرتاصدبا من بوداز سال ٩٩ تا به الان بچه ها ديگه كاملا اومدن پيش من ،كلاس پنجم و دوم هستن،از مادرشون و خيانتاش بيزارن و به هيچ وجه راضى نيستن ببيننش،دادگاه حكم داده بايد ٢٤ساعت درهفته پيش مادرشون باشن چون شوهرنكرده،استطاعت مالى هم نداره،فقط فالگير هست و روابط عديده نامشروع داره،دخترام امنيت ندارن،ميتوسن،ازش كاملا بيزارن .ملتمسانه خواهشمندم منو راهنمايي بفرماييد.پاسخ مشاور: با سلام. عرض ادب و احترام. دختر 10 ساله شما از سن خاص حضانت خارجه و خودش تصمیم میگیره با چه کسی زندگی کنه و درصورتی که خودش تمایل نداره مادرش رو ببینه هیچکس نمیتونه اجبارش بکنه. این عدم اجبار در خصوص دختر 7 ساله هم صادقه.
بچه ها رو نفرستید تا زمانی که مادر شکایت بکنه و بعد در دادگاه فرزندانتون عدم تمایل رو ابراز کنن.
راه دیگه اینکه شما میتونید با استناد به عدم تمایل فرزندان (ممکنه دادگاه بچه ها رو بخواد) و عدم صلاحیت ایشون درخواست تعدیل ساعات ملاقات رو بدین (تعدیل به معنای کاهش هست اینجا). هر مدرکی دارید جمع کنید تا عدم صلاحیت مادر و اینکه به مصلحت فرزندان نیست 24 ساعات با ایشون یکجا باشن رو ثابت کنید. شاید قاضی ساعات رو از 24 به کمتر تعدیل کنه.
ميكائيل
1400/11/12
با سلام و عرض تشكر از پاسخگويي شماهردو فرزندم بطور حتم و كامل وابسته من هستند و تمايل ١٠٠درصدى براى ادامه زندگى با من دارندو كوچكترين علاقه و تمايلى به ديدن مادرشان ندارند.از شما تقاضادارم آيا امكانش هست دادخواستى به دادگاه ارايه شود با حضور بچه ها و درخواست هردو بطور كامل حق ديدارهم از مادر سلب كنم؟درشعبه خانواده تهرانپارس قاضى به من گفت بايد٢٤ساعت حق ملاقات به مادر بدى.گفتم پدربزرگش معتاد،،برادرش دزد در زندان،مادر روابط نامشروع فراوان و بددهن و فحاش،ساكن پرديس خارج ازتهران هستن ولى من بابچه ها ساكن تهرانيم بچه هام امنيت ندارن..بفرماييد ميتونم مادرشون رو بطور كامل حذف بكنم از زندگى دخترام پاسخ مشاور: با سلام. چنانچه اشتهار ایشون رو به فساد ثابت کنید ممکنه بتونین ولیکن در کل ممکنه قاضی رای ندهد. بله در دادخواست یا لوایح خودتون اعلام بکنید که فرزندان تمایلی به دیدار مادر ندارند و از قاضی بخواید فرزندان رو به جلسه احضار بکنه.
امید که قاضی متقاعد بشه. در هر صورت ممانعت از ملاقات جرای نقدی داره نگران نباشید و اجازه دیدار ندید.
مریم
1400/10/25
سلام، ببخشید چه زمانی فرزند دختر، بعد طلاق والدین، می تونه هیچ کدوم رو انتخاب نکنه؟یعنی اینکه خودش می تونه به تنهایی توی خونه ی دیگه ای زندگی کنه؟ و در این مورد نفقه را چه کسی می دهد. پاسخ مشاور: با سلام. در هر حالت، نفقه فرزند با پدر هست و در صورت فوت پدر یا عدم استطاعت مالی او بر عهده جد پدری و سپس خویشان پدری با رعایت دوری و نزدیکی است و سپس با مادر و اجداد مادری.
بعد از 9 سالگی، خود دختر چون از سن خاص حضانت خارج شده میتونه تصمصم بگیره با کی زندگی بکنه ولی در هر حال تا 18 سالگی و رشیده شدن همچنان نیاز داره در مواردی مثا مدرسه و... اجازه و امضای ولی قانونی یا شخصی که حضانت او رو بر عهده داره داشته باشه.
درسا
1400/09/24
سلام و عرض ادب!پدرومادرمن٢ساله ازهم جداشدن من٢٠سالمه وخواهرمم ١٨پدرم تهديد ميكنه كه مارو ازمادرم بگيره وماهم ميخوايم بامادرمون بمونيم ميخواستم ببينم كارى ميتونه كنه اگه ماخودمون مادرمونو انتخاب كرده باشيم؟پاسخ مشاور: با سلام. شما و خواهرتون از سن خاص حضانت خارج شدید و الان رشیده هستید و اصلا نیاز به سرپرست ندارید. خیر نمی تونن کاری بکنن. اگر مزاحمت ایجاد کردن تماس بگیرید مامور بیاد صورتجلسه بنویسه و تحت عنوان مزاحمت یا تهدی بسته به اوضاع شکایت بکنید
مجتبی
1400/08/19
من دخترم 12سالشه حضانتش با من بود وبا التماس اونا گذاشتم با مادرش زندگی کنه ولی الان یه نا به دلایلی که مادرش با کسی ازدواج کرده که با من دشمنی داند ومیترسم بلایی سر دخترم بیاد واز اونجا که قانون میگه بعد سن بلوغ خودش انتخواب میکنه کجا بمونه من میتونم کاری کنم که بیارم پیش خودم پاسخ مشاور: با سلام. بله می تونید به دلیل ازدواج مادر و با استناد به ماده 1170 قانون مدنی که ازدواج مجدد مادر رو از موارد سلب حضانت دونسته اقدام به برگردوندن دخترتون نزد خودتون کنید ولی اگر خود فرزندتون نخواد دیگه اجبار کار ساز نیست.
زهرا
1400/08/19
سلام خانوم مشاورعزیزخسته نباشیدمن ۲۵سالمه اصلامنوشوهرم تفاهم نداریم یه دختر۶ساله دارم چیکارکنم دیگه تحملم تموم شده خسته شدم میخوام جدابشم شوهرم خیلی بداخلاق بددهن عصبی هستش خانوم مشاورخودتونم می دونید اخلاق زندگی خیلی مهمه نداشته باشی هیچی چطوری حضانت دخترموبگیرم یعنی تانوه سالگیش صبرکنم تاسه سال دیگه ؟؟این شیش سالم بخاطردخترم صبرکردم دیگه نمیتونم منم غروردارم دلم شکسته چقدرتحقیرشم میخوام حضانت دخترموبگیرم کارم ندارم چیکارکنم بنظرتتون ؟؟پاسخ مشاور: با سلام. درود بر شما. شما می تونین ادله برای بد دهنی همسرتون جمع بکنید و با اثبات عسر و حرج اقدام به طلاق بکنید در خصوص حضانت فرزند درسته گفته شده تا 7 سال با مادر و بعد از اون تا نه سال با پدر هست ولی بازم دادگاه به مصلحت طفل نگاه می کنه میتونید با جمع کردن ادله علیه پدر برای سلب حضانت اقدام کنید. براتون خیر و خوشی آرزو داریم.
سارینا
1400/08/19
سلام پدر و مادر من از هم می خوان جدا شن من ۱۱ سالمه و داداشم ۱۷ من و داداشم می تونیم برای خودمون تصمیم گیری کنیم ما می خواییم پیش مامانم بمونیم و اینکه وقتی حضانت ما رو به مادر می دن دیگه هیچوقت پدرمون رو نمی بینیم ممنون میشم جواب بدین پاسخ مشاور: با سلام. شما و برادرتون حق انتخاب دارین با کدوم یک از والدینتون زندگی کنید چون به سن بلوغ رسیدین و کسی نمیتونه شما رو مجبور بکنه و نیازی به رای دادگاه در خصوص حضانت شما نیست مگر اینکه پدرتون بخواد از مادرتون سلب صلاحیت و حضانت بکنه. در خصوص دیدار با پدر هم ایشون با شما حق ملاقات دارن و اگر نتونن با مادرتون به توافق برسن در خصوص روز و ساعات ملاقات می تونن از دادگاه رای بگیرن ولی بازم نمیشه شما رو اجبار به ملاقات با ایشون یا ایشون رو اجبار به ملاقات با شما کرد و نفقه شما و برادرتون در هر حال چه با مادر باشین چه پدر با پدر هست و اگر ایشون استنکاف کنن و نپردازن میشه از جد پدری و خویشان پدری هم مطالبه کرد.
مسعود
1400/08/19
سلام درصورتی که از هم جدا باشند ولی طلاق نگرفته باشند حضانت دختر با چه کسی میباشدپاسخ مشاور: با سلام. مساله حضانت صرفا در طلاق مطرح نیست بلکه در صورت جدا زندگی کردن والدین به هر علتی هم مصداق داره. حضانت فرزند دختر تا 7 سالگی با مادر و تا 9 سالگی با پدر هست و بعد از اون خودش می تونه تصمیم بگیره با کی باشه.
مارال
1399/05/25
سلام اگه زوج و زوجه در دو استان مختلف زندگی کنند تکلیف کجا ماندن دختر به چه نحو و نفقه دختر بعد از 9سالگی هم قابل دریافتپاسخ مشاور: دختر بعد از نه سالگی با توجه به صلاحدید دادگاه و نظر خود کودک پیش هر کدام از پدر یا مادر که بخواهد می تواند زندگی کند اما باید امکان ملاقات برای کسی که حضانت برعهده او نیست فراهم باشد نفقه را نیز همچنان پدر موظف است بپردازد ولو آنکه دختر با او زندگی نکند .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد.
اگر می خواهید همین الان سوالتان را از مشاور مربوطه بپرسید کافیست با تلفن ثابت از سراسر کشور
با شماره 9099095303 تماس بگیرید.
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 110000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.