در چه مواردی زن مجاز به عدم تمکین است

برای مشاوره موارد مجاز عدم تکمین زن
برای مشاوره موارد مجاز عدم تکمین زن
یکی از تکالیفی که به موجب قانون و شرع ، از زمان عقد ازدواج بر عهده زن و مرد گذاشته شده ، تمکین می باشد . به عبارت دیگر ، تمکین وظیفه ای است که بر عهده زوجین گذاشته شده است و این وظیفه حقی است برای طرف مقابل . اما ایفای این وظیفه ، مطلق و بی حد و مرز نیست ؛ بلکه در قانون و شرع مواردی برای مجاز بودن عدم تمکین از جانب زن بر شمرده شده است .
در این صورت ، نمی توان زن را مجبور به این کار کرد و این عدم تمکین سبب از بین رفتن حق نفقه زن نخواهد شد . بنابراین در این مقاله مواردی که زن مجاز به عدم تمکین است و به عبارتی از اجازه قانونی برای عدم تمکین برخوردار است را بیان می کنیم .
مواردی که زن مجاز به عدم تمکین است
بر اساس قانون ، در برخی از موارد ، زن از اجازه قانونی برای عدم تمکین برخوردار است . در همین راستا ، زن می تواند در صورت وجود موارد قانونی برای عدم تمکین ، نه تنها از تمکین نسبت به همسرش خودداری کند ، کماکان از حق نفقه برخوردار باشد . مواردی که زن مجاز به عدم تمکین است را می توان شامل موارد زیر دانست :
- ابتلای شوهر به امراض جنسی و مقاربتی
بر اساس ماده 1127 قانون مدنی " هرگاه شوهر بعد از عقد مبتلا به یکی از امراض مقاربتی و جنسی گردد ، زن حق دارد که از نزدیکی با او خودداری و امتناع نماید ، امتناع به علت مزبور مانع از حق نفقه نخواهد بود " . بنابراین ، بر اساس این ماده ، در صورتی که مرد به یکی از امراض مقاربتی مبتلا شود ، زن تا جایی که از سرایت آن بیماری مصون باشد ، می تواند از نزدیکی با شوهر امتناع کند .
از آن رو که پرداخت نفقه در گروی تمکین زن از مرد می باشد ، اما به دلیل آنکه این عدم تمکین برای حفظ زن از بیماری های جنسی است ، در صورتی که به دلیل این نوع بیماری ها زن تمکین نکرد ، همچنان از حق نفقه برخوردار است و مرد نمی تواند بدلیل عدم تمکین در چنین شرایطی از پرداخت نفقه زن خودداری کند . در غیر این صورت ، به مجازات عدم پرداخت نفقه محکوم می شود .
نکته قابل توجه در این خصوص این است که عدم تمکین در این ماده ناظر بر تمکین خاص می باشد ؛ یعنی عدم تمکین زن فقط در خصوص روابط زناشویی آنهاست و کماکان زن باید تمکین عام کند .
- ضرر بدنی ، مالی و شرافتی
بنابر ماده 1115 قانون مدنی ، " اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد ، زن می تواند مسکن جداگانه اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور ، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر را نخواهد داد و مادام که زن در بازگشت به منزل مزبور معذور است ، نفقه بر عهده شوهر خواهد بود " . بنابراین ، اگر زندگی با شوهر زیر یک سقف یا تمکین از شوهر برای زن خطری در پی داشته باشد ، می تواند از تمکین خودداری کند و کماکان حق نفقه او باقیست .
- تعیین محل زندگی توسط زن
مطابق ماده 1114 قانون مدنی " زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید ؛ مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد " . بنابراین ، در صورتی که حق تعیین منزل به زن داده شده باشد ، زن می تواند از زندگی کردن در منزل مشترک با مرد خودداری کند ؛ اما کماکان موظف است که در خصوص وظایف زناشویی از شوهر خود تمکین نماید .
- بیماری زن
در صورتی که زن دچار بیماری شده باشد می تواند از تمکین خاص خودداری کند . برخی از بیماری ها در زن مجوزی قانونی و مشروع برای عدم تمکین خاص به شمار می روند . مثل رَتَق و قَرَن که به معنای مسدود بودن آلت تناسلی زن می باشند ، عدم تمکین زن را مشروع می کنند . همچنین در شرایطی که زن در عادت ماهیانه باشد ، می تواند از تمکین خودداری کند و این هم یکی از موارد مجاز عدم تمکین محسوب می شود .
- استفاده از حق حبس
یکی دیگر از مواردی که زن مجاز به عدم تمکین است ، حالتی است که زن از حق حبس خود استفاده کند . بر اساس ماده 1085 قانون مدنی ، " زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در قبال شوهر دارد امتناع کند ؛ مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مُسقط حق نفقه نخواهد بود " . به عبارت دیگر ، اگر بین زوجین رابطه زناشویی برقرار نشده باشد ، زن می تواند تا زمانی که تمام مهریه به او پرداخت نشده است ، از شوهر خود تمکین نکند که در این صورت ، باز هم دارای حق نفقه خواهد بود .
- واجبات شرعی
مثلا در ایام حج ، روزه و یا اعتکاف ، زن می تواند از تمکین خاص خودداری نماید .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نمونه دادخواست سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نمونه دادخواست سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد پاسخ دهند .

سوالات متداول
1- در چه صورتی زن باید از همسر خودش تمکین کند ؟
اصل بر این است که زن باید در تمامی موارد از شوهر تمکین کند ، مگر اینکه دلیل موجهی برای عدم تمکین داشته باشد که این موضوع ضمن مقاله توضیح داده شده است .2- آیا زن می تواند به دلیل عدم علاقه به شوهر از تمکین مقابل وی خودداری نماید ؟
عدم تمکین زن صرفا در صورتی مجاز است که به دلیل قانونی و موجهی صورت گیرد که موارد موجه و قانونی عدم تمکین در مقاله ذکر شده است .3- آیا در صورتی که زن دلیل موجهی برای عدم تمکین از شوهر داشته باشد می تواند از تمکین خودداری نماید ؟
در صورتی که زن دلیل موجهی بابت عدم تمکین داشته باشد می تواند از تمکین خودداری کرده و کماکان از حق نفقه بهره مند خواهد بود که شرح این مطلب را در ضمن مقاله بررسی نموده ایم .برای مشاوره موارد مجاز عدم تکمین زن
برای مشاوره موارد مجاز عدم تکمین زن
» نفقه زن چیست و ویژگی آن
» ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه توسط مرد
پاسخ مشاور: سلام، می توانید از حق حبس استفاده کنید و ایشان نه تنها نمی توانند شما را ملزم به تمکین کنند ، حق نفقه نیز خواهید داشت . در نظر داشته باشید که عدم تمکین جرم نبوده و مجازات هم ندارد .
پاسخ مشاور: سلام، بله عدم پرداخت نفقه می تواند سبب ایجاد حق طلاق برای زن شود؛ علاوه بر این می توان به جرم ترک انفاق شکایت کیفری نیز مطرح نمود .
پاسخ مشاور: در صورتی که با شماره غیر از تلفن ثابت تماس گرفتید و امکانپذیر نبود با شماره 02153818 تماس بگیرید .
پاسخ مشاور: سلام، تهیه مسکن کنند موظف به تمکین خواهید شد . مگر اینکه از حق حبس استفاده کنید.
پاسخ مشاور: سلام، خیر اعتیاد به مواد مخدر جرم نیست.
پاسخ مشاور: خواسته شما در برگه دادخواست هر چه باشد در خصوص همان موضوع رای صادر می شود .
پاسخ مشاور: سلام، در پاسخ به این اظهارات می توانید الزام به تعیین مسکن برای شروع زندگی را تقاضا کنید ؛ یا اینکه به دلیل اعتیاد به عسر و حرج استناد کرده و خواهان جدایی از ایشان شوید.
پاسخ مشاور: سلام خیر
پاسخ مشاور: باسلام پزشکی قانونی می تواند تشخیص دهد که این ضرب جرح ساختگی یا واقعی است و در خصوص عدم پرداخت نفقه ایشان باید ثابت نماید که دریافت نکرده و شما می توانید اگر پولی به حساب ایشان از قبل واریز کرده اید و یا هر مدرک و شاهدی که دارید را در دادگاه حاضر نمایید .
پاسخ مشاور: سلام. خیر ، عدم تمکین شما سبب از بین رفتن مهریه یا نفقه نخواهد شد .
پاسخ مشاور: سلام. اگر عدم تمکین شما به دلیل بیماری باشد ، موجه است و دادخواست تمکین ایشان به نتیجه نمی رسد . موفق باشید.
پاسخ مشاور: سلام. موردی که ذکر کردید هم نوعی عدم تمکین از جانب شوهر است و اگر مصداق ترک زندگی خانوادگی باشد ، می تواند سبب ایجاد حق طلاق برای زن شود.
پاسخ مشاور: دوست عزیز باید شرایط لازم برای استفاده از حق حبس را داشته باشید .
پاسخ مشاور: دوست عزیز برای استفاده از حق حبس در مهریه به مقاله استفاده از حق حبس در مهریه مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: شما می توانید به شهادت شهود استناد کنید .
پاسخ مشاور: سلام. در مواردی که زن در مهلت معینی از تمکین خودداری نماید ، مرد می تواند از دادگاه تقاضای ازدواج مجدد نماید .
پاسخ مشاور: سلام. در صورتی که رابطه زناشویی برای شما زیان و ضرر جسمی داشته باشد می توانید از تمکین خودداری نمایید .
پاسخ مشاور: سلام. بله ، در این صورت حق نفقه خواهید داشت .
پاسخ مشاور: سلام. استفاده از حق حبس زن سبب می شود که زن تا زمانی که مهریه اش را دریافت نکرده است از تمکین در مقابل شوهر خودداری نماید . برای دریافت اطلاعات کامل ، به مقاله "حق حبس زن در عقد نکاح" مراجعه بفرمایید .
پاسخ مشاور: سلام. بله ، حق دریافت نفقه و مهریه در این شرایط پابرجاست .
پاسخ مشاور: سلام. خیر ، بیماری هایی به زن مجوز عدم تمکین می دهد که برای زن خطرناک باشند .
پاسخ مشاور: سلام. خیر ، سما می توانید برای دریافت نفقه تان اقدام قانونی نمایید و به دادگاه خانواده دادخواست بدهید .
پاسخ مشاور: با سلام نفقه با توجه به شرایط و موقعیت زوجه تعیین می گردد.
پاسخ مشاور: کارشناس میزان نفقه را تعیین می کند و به درآمد شما بستگی ندارد .
پاسخ مشاور: سلام در صورتی بابت نفقه شکایت کرده باشید ممکن است برای بررسی به پرونده باشد ولی به معنا محکومیت ایشان نمی باشد .
پاسخ مشاور: در هر حال مهریه به ایشان تعلق خواهد گرفت و بابت نفقه هم میتوانید به عدم تمکین استناد کنید .
پاسخ مشاور: نفقه تنها در صورتی به زن تعلق نمی گیرد که خانم از مرد تمکین نکند در صورت احراز عدم تمکین ، خیر نفقه صورت نخواهد گرفت .
پاسخ مشاور: با توجه به موارد گفته شده در این مقاله بله شما هم دارای حق مهریه و هم نفقه می باشید .
پاسخ مشاور: سلام . در صورتی که زن به دلیلی مانند بیماری از تمکین خاص یعنی روابط زناشویی خودداری کند ، در حالیکه تمکین نمودن سبب شدت بیماری می شده است ، حق با خانم خواهد بود .
پاسخ مشاور: سلام ، تمکین عام در اصطلاح حقوقی به معنای اطاعت از مرد در امور زندگی می باشد .
پاسخ مشاور: در شرایطی که زن در عادت ماهیانه باشد ، می تواند از تمکین خودداری کند
پاسخ مشاور: تمکین خاص ناظر بر روابط زناشویی بین زوجین است
پاسخ مشاور: سلام. خیر ، چون در این موارد عدم تمکین مجاز است ، مرد همچنان مکلف به پرداخت نفقه است .
پاسخ مشاور: سلام . خیر ، تعیین محل سکونت مشترک با همسر است ، مگر اینکه به هنگام عقد این حق را از شوهرتان گرفته باشید .
پاسخ مشاور: سلام . در صورتی که زن به دلیلی مانند بیماری از تمکین خاص یعنی روابط زناشویی خودداری کند ، در حالیکه تمکین نمودن سبب شدت بیماری می شده است ، حق با خانم خواهد بود .
پاسخ مشاور: سلام. بله ، یکی از مواردی که زن مجاز به عدم تمکین است ، بیماری های مقاربتی شوهر می باشد .
پاسخ مشاور: سلام. مواردی که در این مقاله به آنها اشاره شد ، مواردی هستند که بر اساس قانون زن مجاز به عدم تمکین است . بنابراین ، زن کماکان از حق نفقه و مهریه برخوردار خواهد بود .
پاسخ مشاور: سلام. بله . یعنی تا مهریه دریافت نشده است تمکین نکنید . در این صورت از حق نفقه هم برخوردار خواهید بود .
پاسخ مشاور: مهریه شما در هر حالت به شما تعلق خواهد گرفت .
پاسخ مشاور: قانون در راستای حمایت از حق است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |