طلاق از طرف مرد و مراحل آن
به طور کلی طلاق هم می تواند از طرف مرد باشد و هم از طرف زن و مردان می توانند با مراجعه به دادگاه و دریافت گواهی عدم امکان سازش همسر خود را طلاق دهند . البته این امر مستلزم پرداخت تمام حق و حقوق قانونی زن و شرکت در جلسات مشاوره است .
برای مشاوره طلاق از طرف مرد و مراحل آن
برای مشاوره طلاق از طرف مرد و مراحل آن
در نظام حقوقی ایران ، علاوه بر طلاق توافقی و طلاق از طرف زن ، طلاق از طرف مرد نیز می تواند انجام گیرد. مطابق مقررات قانونی سابق ، مردان می توانستند هر زمان که اراده می کردند و بدون ارائه هرگونه دلیل و مدرکی همسر خود را طلاق بدهند .
اما آشفتگی هایی که به موجب اعمال حق یکجانبه و بدون محدودیت مردان در طلاق دادن همسرشان بوجود می آمد ، سبب گردید تا قوانین خاصی همچون قانون حمایت خانواده شرایطی را برای طلاق از طرف مرد پیش بینی کنند که به معنای ضابطه مندی این حق می باشد . با این مقدمه ، در این مقاله بر آنیم تا با توضیح طلاق از طرف مرد ، به مراحل آن ، یعنی ارجاع به داوری و گواهی عدم امکان سازش بپردازیم .
طلاق از طرف مرد
بر اساس ماده 1133 قانون مدنی سابق ، مرد می توانست هر وقت که بخواهد زن خود را طلاق دهد . مطابق این ماده که در واقع طلاق از طرف مرد را به صورت کاملا یک طرفه پیش بینی نموده بود ، مرد می توانست بدون ارائه هیچگونه دلیل و مدرکی به دفاتر ثبت طلاق مراجعه کند و با معرفی نمودن دو شاهد عادل و پرداخت کلیه حقوق مالی همسرش ، او را طلاق دهد و زنان نمی توانستند هیچ نقشی در جلوگیری از این طلاق ایفا نمایند .
اما این امر موجب سوء استفاده بعضی از مردان از این حق می شد . بعلاوه اینکه در این شرایط بسیاری از طلاق ها از روی عصبانیت انجام می گرفت و پس از مدتی منجر به رجوع از طلاق می شد و این شرایط منجر به بی نظمی هایی در دفاتر طلاق و نظم حقوقی کشور می شد .
به دلیل اینکه ضابطه مندی این طلاق و فرایند طولانی آن سبب می گردید که تا حد زیادی جلوی تصمیمات عجولانه گرفته شود ، ماده 1133 قانون مدنی به این شرح اصلاح شد : " مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون ، با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید " و بدنبال آن ، قانون حمایت خانواده مراحل طلاق از طرف مردان را پیش بینی نمود که اکنون مردان برای طلاق دادن همسر خود ناگزیر از انجام آنها هستند .

ارجاع به داوری برای بررسی طلاق از طرف مرد
در حال حاضر ، بر اساس قانون حمایت خانواده ، اگر مرد بخواهد همسر خود را طلاق بدهد ، باید به دادگاه مراجعه کند . نخستین مرحله ای که در این نوع از طلاق مد نظر دادگاه قرار می گیرد ، ارجاع به داوری در طلاق است . مطابق قانون ، پس از صدور قرار ارجاع به داوری ، هر یک از زوجین مکلفند ظرف مدت یک هفته به ترتیب زیر عمل کنند :
یک نفر از نزدیکان خود را که متأهل بوده و حداقل سی سال سن داشته باشد و به مسائل شرعی ، خانوادگی و اجتماعی آگاه باشد ، به عنوان داور به دادگاه معرفی کند .
در صورتی که فرد واجد شرایط در میان خویشاوندان طرف مقابل یافت نشود یا به آنها دسترسی نداشته باشند و یا در صورتی که این افراد از پذیرش داوری خودداری کنند ، هریک از زوجین می توانند داور خود را از میان سایر افرادی که دارای صلاحیت باشند انتخاب و معرفی نمایند .
در صورتی هم که زوجین داور انتخاب نکنند ، دادگاه می تواند به انتخاب داور برای هریک از طرفین اقدام نماید .
گواهی عدم امکان سازش
بعد از ارجاع به داوری و صدور حکم داوری ، طرفین باید حکم داوری را به دادگاه ارائه کنند ؛ ارجاع به داوری در عمل بیشتر جنبه تشریفاتی دارد و دادگاه خود به بررسی مجدد موضوع خواهد پرداخت و در صورتی که آشتی و سازش را ناممکن دانست ، اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش می نماید .
دفتر ازدواج و طلاق نیز تنها پس از دریافت گواهی عدم سازش است که اقدام به اجرای صیغه طلاق و ثبت آن خواهد نمود . نکته حائز اهمیت در مورد طلاق از طرف مرد این است که در این صورت مرد موظف است کلیه حقوق مالی زن را بپردازد . پرداخت حقوق مالی زن در طلاق از طرف مرد شامل مواردی همچون تنصیف اموال و دارایی زوج ، اجرت المثل ایام زوجیت ، نحله ، نفقه زن ، مهریه و سایر مسائل همچون حضانت فرزندان می باشد .
نکته مهم این است که مطابق قانون حمایت خانواده ، مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای ارائه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق سه ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی می باشد . در صورتی که گواهی عدم امکان سازش در این مهلت به دفتر ثبت ازدواج و طلاق ارائه نشود و یا کسی که این گواهی را به دفتر ثبت ازدواج و طلاق ارائه کرده است ، ظرف مهلت سه ماه از تاریخ ارائه آن ، در دفترخانه حاضر نشود و یا مدارک مورد نیاز را ارائه نکند ، گواهی عدم امکان سازش دیگر معتبر نیست .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد طلاق از طرف مرد و مراحل آن در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون طلاق از طرف مرد و مراحل آن پاسخ دهند .

سوالات متداول
1- ✔️ آیا مردان می توانند بدون مراجعه به دادگاه همسر خود را طلاق دهند ؟
✔️ خیر ، مطابق با قانون حمایت از خانواده مردان تنها در صورتی می توانند همسر خود را طلاق دهند که ابتدا به دادگاه مراجعه کرده و گواهی عدم امکان سازش دریافت کنند که توضیحات کامل در خصوص آن در مقاله آورده شده است .2- ✔️ برای آنکه مردی بتواند همسر خود را طلاق دهد چه شرطی لازم است ؟
✔️ مردی که می خواهد همسر خود را طلاق دهد ابتدا باید تمام حق و حقوق قانونی او را پرداخت کند که در مقاله جزئیات آن توضیح داده شده است .3- ✔️ حقوق مالی زن شامل چه مواردی می شود ؟
✔️ حقوق مالی زن شامل مواردی همچون تنصیف اموال و دارایی زوج ، اجرت المثل ایام زوجیت ، نحله ، نفقه زن ، مهریه می شود که در مقاله بررسی شده است .برای مشاوره طلاق از طرف مرد و مراحل آن
برای مشاوره طلاق از طرف مرد و مراحل آن
» تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق و شرایط اعمال آن
» عدم حضور در دفترخانه برای ثبت طلاق
پاسخ مشاور: سلام دادخواست طلاق داده و در مورد حقوق مالی دادخواست اعسار بدهید
پاسخ مشاور: سلام می توانند همسر خود را طلاق دهند و نیاز به دلیل ندارند
پاسخ مشاور: سلام تمام حقوق مالی مگر عدم تمکین زوجه اثبات شود که در این صورت مهریه باید پرداخت گردد
پاسخ مشاور: سلام بله

پاسخ مشاور: با سلام ، بله در صورت وجود یکسری از شرایط می تواند .
پاسخ مشاور: با سلام ، در صورت رجوع عقد قبلی با تمام شرایط آن به رسمیت شناخته می شود و در صورتی که توان پرداخت تمام مهریه را به صورت یکجا داشته باشید مهریه را باید یکجا بپردازید و در غیر این صورت قسط بندی خواهد شد . البته در صورتی که شما بخواهید ایشان را طلاق بدهید و ایششان راضی به جدایی نباشند باید ابتدا تمام حقوق ایشان را به صورت یکجا بپردازید و بعد امکان طلاق وجود دارد .
پاسخ مشاور: با سلام در صورتی که مرد متقاضی طلاق باشد باید ابتدا تمام حق و حقوق زن را به طور کامل و یکجا پرداخت کند از این جهت صحبت های همسر شما در صورتی که تمکن مالی لازم را نداشته باشند صرفا در حد تهدید است و از صدای ضبط شده ایشان نه به عنوان مدرک بلکه صرفا برای علم قضای در دادگاه می توانید استفاده کنید .
پاسخ مشاور: سلام، مرد در هر سرایطی می تواند زن را طلاق بدهد و این مطلب ربطی به مسئله مذکور ندارد . البته با اثبات پیامک های مدکور می توانند رابطه نامشروع را نیز اثبات کنند .
پاسخ مشاور: سلام، برای نفقه می توانید شکایت کیفری کنید در دادسرا و برای حضانت نیز به شورای حل اختلاف مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: سلام، حدودا یک سال.
پاسخ مشاور: سلام، می توانید برای طلاق اقدام نمایید .
پاسخ مشاور: سلام، در صورتی که بدون دلیل موجهی تمکین نکنند حق نفقه ایشان از بین می رود. با این حال در نظر داشته باشید که طلاق دادن زن منوط به تادیه کلیه حقوق مالی ایشان از جمله مهریه می باشد . در صورتی هم که توانایی مالی برای پرداخت مهریه ایشان را نداشته باشید می توانید تقاضای تقسیط مهریه نمایید .
پاسخ مشاور: با سلام می تواند دادخواست طلاق تنظیم و ارائه نماید .
پاسخ مشاور: سلام با تقاضای اعسار ، مهریه قسط بندی می شود .
پاسخ مشاور: باسلام بله به پرداخت نفقه گذشته حکم داده می شود اما با توجه به شرایط مالی قسط بندی می شود .
پاسخ مشاور: سلام، نفقه ایشان قطع می شود ؛ لکن در صورتی که قصد داشته باشید ایشان را طلاق دهید باید کلیه حقوق مالی ایشان از جمله مهریه را بپردازید . همچنین می توانید برای ایشان اظهارنامه عدم تمکین ارسال دارید تا ملزم به تمکین شوند .
پاسخ مشاور: سلام، ایشان می توانند برای طلاق اقدام نماید؛ با پرداخت کلیه حقوق مالی شما. مهریه نیز به شخص شما تعلق خواهد گرفت.
پاسخ مشاور: سلام، طلاق دادن زن صرفا با انجام تشریفات قانونی انجام می گیرد .طلاق یا بخشیدن مدت عقد، صرفا در عقد موقت منشا اثر می شود.
پاسخ مشاور: سلام می توانید به شورای حل اختلاف مراجعه و دادخواست نفقه دهید .
پاسخ مشاور: سلام، می توانید برای این کار اقدام کنید؛ اما بهتر است ابتدا برای ایشان اظهارنامه الزام به تمکین بفرستید .
پاسخ مشاور: خیر به مشاوره نیازی نیست
پاسخ مشاور: نفقه زن شامل تمام نیازهایی می شود که زن به طور متعارف به آن احتیاج دارد و با شأن وی نیز متناسب است .
پاسخ مشاور: ممنون از حسن توجه شما .
پاسخ مشاور: با سلام . خواهش میکنم . بله شما میتوانید و امکانپذیر است.
پاسخ مشاور: با سلام ممنون . شما می توانستید در پروسه رسیدگی به مبلغی که دادگاه تعیین می کرد حق و حقوق ایشان را پرداخت می کردید . با ارائه دادخواست و طرح دعوا شما می توانید مراحل رسیدگی و جریان پرونده را از طریق سامانه ثنا مشاهده نمایید . در هر صورت شما در هر مرحله می توانید وکیل خود عزل نمایید و وکیل دیگری اختیار نماید.
پاسخ مشاور: حدود بیست روز ممکن است زمان ببرد تا ابلاغیه به شما ارسال شود .
پاسخ مشاور: سلام. قوانین جاری کشور منافاتی با فقه ندارند . به هر حال اجرای قانون در بسیاری از موارد راهگشاست . موفق باشید .
پاسخ مشاور: سلام. به هر حال بر طبق دین اسلام ، در این خصوص تفاوت هایی میان زن و مرد وجود دارد و قانون ایران هم مقتبس از فقه اسلام است . اما به طور کلی در سال های اخیر تغییراتی در جهت تعدیل حق و حقوق قانونی زنان در قوانین ایجاد شده است که امیدوار کننده هستند .
پاسخ مشاور: سلام. اصولا بله ، اما خب نیاز به گرفتن گواهی عدم سازش ممکن است این قضیه را تعدیل کند .
پاسخ مشاور: سلام. متاسفانه گاهی اختیار صرف مرد برای طلاق ناامنی هایی برای خانم ها و کانون خانواده ایجاد می کند . به هر حال ، سیاست مقنن بر این است که آمارهای طلاق به خصوص در طلاق های یک جانبه و دل بخواهی کاهش یابد .
پاسخ مشاور: سلام. رفتارهای دلسرد کننده آقا ممکن است سوء معاشرت تلقی شده و خانم نیز بتواند با استناد به آن دادخواست طلاق دهد .
پاسخ مشاور: برای مطالعه درباره طلاق از طرف زن ، می توانید به مقاله طلاق از طرف زن و موارد آن کلیک کنید .
پاسخ مشاور: بله برای طلاق از طرف مرد باید گواهی عدم سازش را دریافت کرد .
پاسخ مشاور: مرد باید تمام حقوق مالی زن را بپردازد این حقوق می تواند تنها مهریه باشد ، می تواند شامل سایر موارد هم بشود.
پاسخ مشاور: سلام. برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله " گواهی عدم امکان سازش " مراجعه نمایید .
پاسخ مشاور: بله بعد از اینکه دادگاه دادخواست طلاق از طرف مرد را بررسی کرد و مراحل قانونی طی شد ، دادگاه به مرد گواهی عدم امکان سازش خواهد داد تا بتواند طلاقش را ثبت کند .
پاسخ مشاور: خیر در حال حاضر ، بر اساس قانون حمایت خانواده ، اگر مرد بخواهد همسر خود را طلاق بدهد ، باید به دادگاه مراجعه کند و مراحل قانونی را طی کند و در صورت اجازه دادگاه می تواند طلاق را ثبت کند .
پاسخ مشاور: سلام. حضانت فرزندان بعد از سن هفت سالگی با پدر خواهد بود .
پاسخ مشاور: سلام. بله .
پاسخ مشاور: گواهی عدم امکان سازش اجازه دادگاه برای ثبت طلاق است . در طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی باید آن را دریافت کرد .
پاسخ مشاور: سلام. زن در صورت عدم تمکین مستحق نفقه نیست .
پاسخ مشاور: مدت زمان اعتبار گواهی عدم امکان سازش 3 ماه از تاریخ ابلاغ است .
پاسخ مشاور: سلام. در صورتی که همسر شما مهریه شان را بخشیده باشند ، لزومی به پرداخت مهریه نیست .
پاسخ مشاور: بعد از ثبت دادخواست طلاق ، جلسات مشاوره ای برای شما و همسرتان برگزار می شود که در صورت عدم حص.ل سازش در این جلسات ، دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر می کند .
پاسخ مشاور: سلام. در صورتی که امکان پرداخت یکجای مهریه وجود نداشته باشد ، دادگاه آن را قسط بندی می کند .
پاسخ مشاور: سلام. درست است . به این مبلغ اجرت المثل ایام زوجیت گفته می شود که در صورت وجود شرایطی به خانم تعلق می گیرد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص به مقاله " اجرت المثل ایام زوجیت " مراجعه بفرمایید .
پاسخ مشاور: سلام. حکم عدم تمکین خانم سبب می شود که از حق نفقه برخوردار نباشد . اما مهریه زن به قوت خود باقیست .
پاسخ مشاور: سلام. در برخی موارد استثنایی زن حق مهریه نخواهد داشت . مانند اینکه عقد بنا به دلیلی باطل باشد و رابطه زناشویی هم بین طرفین شکل نگرفته باشد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص به مقاله " موارد عدم تعلق مهریه به زن " مراجعه بفرمایید .
پاسخ مشاور: قانون تمهیدات زیادی برای رعایت و حفظ قانون زن در نظر گرفته است . امروزه مردها برای طلاق برخلاف گذشته باید از دادگاه گواهی عدم امکان سازش دریافت کنند و دلیلی برای طلاق داشته باشند
پاسخ مشاور: سلام. در صورتی که خانم تمکین نکرده باشد ، نفقه ای به ایشان تعلق نمی گیرد . اما ممکن است که ایشان بابت نفقه زمان گذشته خود دادخواست مطالبه نفقه بدهند .
پاسخ مشاور: سلام. بله ، حضانت فرزندان در حالت کلی تا سن هفت سالگی با مادر و بعد از آن تا سن بلوغ با پدر است .
پاسخ مشاور: خیر در طلاق توافقی نیز گواهی عدم امکان سازش لازم است .
پاسخ مشاور: با گواهی عدم امکان سازش دفترخانه طلاق را ثبت خواهد کرد
پاسخ مشاور: مدت اعتبار این گواهی 3 ماه از تاریخ ابلاغ است .
پاسخ مشاور: خیر ، این گواهی اجازه دادگاه برای ثبت طلاق است .
پاسخ مشاور: گواهی عدم امکان سازش اجازه دادگاه برای ثبت طلاق است و بدون آن مرد نمی تواند طلاق را در دفترخانه ثبت کند .
پاسخ مشاور: بله بعد از دریافت گواهی عدم امکان سازش برای ثبت طلاق باید به دفتر رسمی طلاق مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: اجرت المثل یا نحله ایام زوجیت هم بر عهده مرد است .
پاسخ مشاور: خیر این گواهی بعد از مدت 3 ماه از تاریخ ابلاغ از اعتبار ساقط خواهد شد .
پاسخ مشاور: بله در قانون جدید ، مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در قانون ، با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید .
پاسخ مشاور: بله ممکن است اینطور که شما می گویید باشد البته در قانون برای دفاع از حقوق زن قواعد بسیاری در نظر گرفته شده است و باعث محدودیت مردها می شود .
پاسخ مشاور: این گواهی در یک جلسه غیر قضایی توسط قاضی صادر می شود .
پاسخ مشاور: مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش سه ماه از تاریخ ابلاغ این گواهی است .
پاسخ مشاور: چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا بر عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد ، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود ، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید
پاسخ مشاور: سلام. نمی توان زمان خاصی را مشخص نمود .
پاسخ مشاور: سلام. اختیار طلاق ایشان با شما است .
پاسخ مشاور: شما می توانید با مراجعه به اداره ثبت احوال از سابقه تجرد همسرتان آگاه شوید بدون اینکه ایشان از این موضوع مطلع شوند .
پاسخ مشاور: سلام . اگر ایشان باکره هستند ، در صورت طلاق تنها نصف مهریه به ایشان تعلق می گیرد .
پاسخ مشاور: سلام. بله می تواند و مانعی نخواهد داشت .
پاسخ مشاور: سلام . اجرت المثل به معنای بها و اجاره است . در خصوص املاک به این معناست که بایستی بها یا اجاره مدتی که از آن استفاده شده است پرداخت شود .
پاسخ مشاور: سلام . در صورتی که بتوانید تخلف مادر فرزندان خود در خصوص نگهداری از فرزندان را اثبات نمایید ، می توانید برای حضانت مجدد فرزندانتان به دادگاه خانواده دادخواست بدهید . در غیر این صورت باید صبر کنید تا فرزندان از سن حضانت خارج شوند و خودشان تصمیم گیری کنند که می خواهند با مادرشان زندگی کنند یا با شما . دختران در سن 9 سالگی و پسران در سن 15 سالگی از حضانت والدین خود خارج می شوند .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |