دادخواست چیست و نحوه تنظیم دادخواست
علیرغم اینکه در دعاوی کیفری می توان بر روی هر برگه ای شکایت را تنظیم نمود ، در مورد دعاوی حقوقی درخواست رسیدگی الزاما با تقدیم دادخواست صورت می پذیرد . به همین دلیل ، یکی از مراحل اولیه ای که خواهان یک دعوا بایستی طی کند ، تقدیم دادخواست به دادگاه صالح است . پر کردن دادخواست به لحاظ شکلی اهمیت فراوانی دارد . در غیر این صورت موجب صدور قرار رد دادخواست خواهد شد.
برای مشاوره دادخواست و نحوه تنظیم آن
برای مشاوره دادخواست و نحوه تنظیم آن
نخستین مرحله و اقدامی که برای طرح یک دعوی در دادگستری بایستی انجام شود ارائه دادخواست به دادگاه می باشد . به عبارت دیگر ، هر کسی که قصد پیگیری یک دعوای حقوقی را دارد بایستی ابتدا با ارائه یک دادخواست شروع به انجام این امر نماید . دادخواست برگه مخصوصی است که چاپ شده و افراد می توانند با پر کردن فرم دادخواست اقدام به اقامه دعوای حقوقی کنند . اما نحوه تنظیم و نگارش دادخواست نکات مهمی دارد که نمی توان از آن غافل بود . به همین دلیل در این مقاله ابتدا به بررسی کلیاتی راجع به فرم دادخواست پرداخته و در ادامه به نحوه تنظیم دادخواست خواهیم پرداخت .
دادخواست چیست
علیرغم اینکه در دعاوی کیفری می توان بر روی هر برگه ای شکایت را تنظیم نمود ، در مورد دعاوی حقوقی درخواست رسیدگی الزاما با تقدیم دادخواست صورت می پذیرد . به موجب ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی ، هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند ؛ مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع ، وکیل ، قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشد و طبق ماده 48 قانون آیین دادرسی مدنی ، شروع رسیدگی در دادگاه مستلزم تقدیم دادخواست است .
به همین دلیل ، یکی از مراحل اولیه ای که خواهان یک دعوا بایستی طی کند ، تقدیم دادخواست به دادگاه صالح است . پر کردن دادخواست به لحاظ شکلی اهمیت فراوانی دارد . در غیر این صورت موجب صدور قرار رد دادخواست خواهد شد. برگه دادخواست را می توان از محل فروش اوراق قضایی در دادگستری و مجتمع های قضایی تهیه نمود . دادخواست را باید به دفتر دادگاه صالح برای رسیدگی تحویل داد و در نقاطی که دادگاه دارای شعب متعدد است ، بایستی به دفتر شعبه اول تسلیم کرد .

نحوه تنظیم دادخواست
دادخواست می تواند توسط خود فرد ( خواهان ) و یا توسط وکیل او تنظیم شود . قانون آیین دادرسی مدنی نیز در ماده 51 مقرر نموده است که دادخواست بایستی شامل موارد زیر باشد :
- نام و نام خانوادگی
- نام پدر
- سن
- اقامتگاه
- و حتی الامکان شغل خواهان
- مشخصات وکیل نیز در صورتی که دادخواست توسط وکیل تنظیم شود ، بایستی درج شود .
نکته اینکه در صورتی که محل اقامت یا نشانی خوانده ( کسی که دعوایی بر علیه او مطرح شده است ) ، معلوم نباشد یا به عبارت دیگر خوانده مجهول المکان باشد ، بایستی یک بار در روزنامه آگهی منتشر نمود و در صورتی که مراجعه ای صورت نگیرد ، دادگاه بصورت غیابی حکم صادر می کند .
علاوه بر درج مشخصات طرفین در دادخواست ، قسمت دیگر تعیین خواسته و بهای آن است که تعیین صحیح آن نقش بسیار مهمی در صدور حکم خواهد داشت . خواسته یا مالی است و یا غیر مالی ؛ بعنوان مثال در صورتی که از شخصی طلبی داریم ، بایستی میزان و مبلغ آن را در دادخواست قید نماییم ، همچنین اگر مردی که همسرش منزل را ترک کرده است ، باید در قسمت خواسته الزام به تمکین وی را درج کند .
یکی دیگر از قسمت های دادخواست ، دلایل و منضمات دادخواست است ؛ که با استفاده از ادله اثبات دعوی در امور حقوقی امکان پذیر خواهد بود . بعنوان مثال ، کپی برابر با اصل سند ازدواج ، شهادت شهود ، کارشناسی و ... می تواند جزء دلایل دادخواست باشد که از طریق پیوست های دادخواست بایستی ارایه شوند .
در قسمت شرح دادخواست نیز توضیحاتی کلی راجع به دادخواست و خواسته نوشته شده و دلایل و مستندات نیز مورد اشاره قرار می گیرند .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دادخواست و نحوه تنظیم آن در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دادخواست و نحوه تنظیم آن پاسخ دهند .

سوالات متداول
1- دادخواست را چه کسی تنظیم می کند ؟
دادخواست توسط خود فرد خواهان و یا وکیل او بایستی تنظیم شود که در متن مقاله در این رابطه صحبت شده است .2- اگر محل اقامت خوانده معلوم نباشد چکار باید کرد ؟
اگر خوانده مجهول المکان باید باید مراحلی همچون آگهی در روزنامه طی شود که در متن مقاله بیان شده است .3- اسناد و مدارک را در کدام قسمت دادخواست باید بیان کرد ؟
پیوست های دادخواست قسمتی برای اسناد و مدارک و سایر ادله هستند که در این مقاله بررسی شده است .برای مشاوره دادخواست و نحوه تنظیم آن
برای مشاوره دادخواست و نحوه تنظیم آن
پاسخ مشاور: باسلام ، سوال شما مبهم است اما اگر در طول این 12 سال تمکین کرده باشند نفقه به ایشان تعلق می گیرد و اگر بعد از 12 سال تمکین کنند و در طول این 12 سال تمکین نکرده باشند نفقه این 12 سال تعلق نمی گیرد و از زمان تمکین ایشان استحقاق دریافت نفقه دارند .
پاسخ مشاور: سلام مخاطب محترم متاسفانه منظورتان از عمل به تعهدات واضح نیست .
پاسخ مشاور: سلام، برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله " اظهارنامه الکترونیک قضایی " مراجعه بفرمایید.
پاسخ مشاور: سلام، اگر در مراکز استان ها و تهران هستید برای ارسال دادخواست باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایید.
پاسخ مشاور: سلام. برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله نمونه دادخواست استرداد جهیزیه مراجعه نمایید .
پاسخ مشاور: سلام، مرجع صالح رسیدگی به دعوای طلاق دادگاه خانواده است . می توانید دادخواست طلاق تان را به یکی از دفاتر خدمات قضایی ارائه کنید .
پاسخ مشاور: سوال شما واضح نمی باشد .
پاسخ مشاور: سلام. بله ، دادخواست باید به ثبت برسد . این امر در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام می شود .
پاسخ مشاور: با سلام باید برای ارائه دادخواست به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایید .
پاسخ مشاور: دادگاه حقوقی صالح برای رسیدگی به دعوی نفقه دادگاه محل اقامت خوانده یعنی محل اقامت همسرتان خواهد بود .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |