در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمیگیرد
علی رغم اینکه پرداخت مهریه به زن از همان لحظه عقد نکاح به عهده شوهر قرار می گیرد ، با این حال در قانون مواردی پیش بینی شده است که در صورت وجود آنها ، مهریه ای به زن تعلق نمی گیرد . مثل زمانی که عقد نکاح باطل بوده و رابطه زناشویی میان زوجین رخ نداده یا اینکه عقد نکاح فسخ شده و رابطه زناشویی نیز به وجود نیامده باشد .
برای مشاوره در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمی گیرد
برای مشاوره در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمی گیرد
بر اساس قانون ، به محض اینکه عقدی میان زن و مرد منعقد شد ، مرد به میزانی که مهریه همسر خود قرار داده است ، در قبال همسر خود بدهکار می شود . چرا که وی تعهد به پرداخت مهریه در قبال وی نموده است . گاها می بینیم که آقایان به دنبال بروز مشکلاتی در زندگی خود می پرسند چرا باید مهریه همسرم را پرداخت کنم در حالی که وی زندگی خانوادگی را رها کرده و مسایلی این چنینی .
به دنبال این موضوع ، اطلاع از مواردی که مهریه به زن تعلق نمی گیرد ، اهمیت می یابد . به همین دلیل ، قصد داریم تا در این مقاله به بررسی این سوال بپردازیم که در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمیگیرد . بنابراین ، ابتدا از اصل کلی تعلق مهریه به زن سخن خواهیم گفت و در ادامه به بررسی شرایط عدم تعلق مهریه به زن خواهیم پرداخت .
تعلق مهریه به زن
یکی از مهمترین حقوق مالی که به هنگام عقد ازدواج به زن تعلق می گیرد ، مهریه است . به موجب ماده 1082 قانون مدنی ، به محض عقد ، زن مالک مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن انجام بدهد . مثلا اقدام به مطالبه مهریه و یا بخشیدن مهریه نماید .
مهریه امروزه شامل دو نوع مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه است . با اینکه این دو مهریه در رابطه با وصول آن اندکی متفاوت هستند ، اما در این نکته مشترک اند که در هر حال ، به موجب عقد نکاح ، مهریه به زن تعلق گرفته است و به همین لحاظ مرد هم موظف به پرداخت آن است . به بیان ساده اینکه مهریه زن در هر شرایطی از زمان عقد به او تعلق گرفته است و مرد نمی تواند جز به دلایل قانونی ، از پرداخت آن سرباز زند .
حتی بر اساس مقررات قانونی ، گرفتن مهریه بعد از فوت شوهر از اموال او نیز امکانپذیر بوده و همچنین زن می تواند به گرفتن مهریه بدون طلاق نیز اقدام کند . نکته قابل توجهی که در رابطه با تعلق مهریه به زن وجود دارد آن است که سر زدن هر عملی از سوی زن از جمله عدم تمکین وی ، ناشزه بودن زن و یا برقراری رابطه نامشروع توسط زن سبب نمی شود تا او حق مهریه خود را از دست بدهد . چرا که به محض وقع عقد نکاح ، زن مالک مهریه شده است و مرد مدیون به زن جهت پرداخت آن است .

شرایط عدم تعلق مهریه به زن
آنگونه که گفتیم ، بجز در موارد اندکی که در قانون پیش بینی شده است ، اصل کلی تعلق مهریه به زن است . بنابراین ، برای ملاحظه اینکه در چه صورت مهریه به زن تعلق نمی گیرد ، باید به قانون توجه کنیم . در قانون ، برخی مواد به این مطلب اختصاص یافته است که با توجه به آن ، موارد عدم تعلق مهریه به زن به شرح زیر است :
1 ) باطل بودن عقد نکاح میان زن و مرد و عدم نزدیکی میان آن دو سبب می شود که مهریه ای به زن تعلق نگیرد ؛ به دلیل اینکه عقد نکاحی که مهریه را بر ذمه مرد قرار داده است ، باطل بوده ، لذا عقد و تعیین مهریه به درستی انجام نشده است .
2 ) اگر عقد نکاح به دلیلی فسخ شود و رابطه زناشویی رخ نداده باشد ، زن حق مهریه ندارد ؛ مگر در حالتی که فسخ نکاح به دلیل ناتوانی مرد از اعمال جنسی ( عنن ) باشد ، که در این صورت زن تنها مستحق نصف مهریه است .
3 ) اگر زن و مرد مهریه ای تعیین نکرده باشند و قبل از تعیین مهریه ، زن فوت کند و رابطه زناشویی هم شکل نگرفته باشد ، باز هم مرد الزامی به پرداخت مهریه ندارد . اما در صورتی که رابطه زناشویی شکل گرفته باشد زن مستحق مهرالمثل است که ورثه زن می توانند آن را مطالبه کنند .
4 ) علاوه بر موادی که ذکر شد و بر اساس آن زن مستحق مهریه نیست ، در برخی از شرایط ، مهریه زن به طور کامل به وی تعلق نمی گیرد . به عنوان مثال مهریه زن در دوران نامزدی و در صورتی که زن و شوهری قصد طلاق و جدایی داشته باشند در حالیکه زوجه دوشیزه ( باکره ) بوده و رابطه زناشویی میان آنها برقرار نشده باشد ، مهریه زن نصف می شود .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمیگیرد در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمیگیرد پاسخ دهند .

سوالات متداول
1- چه زمانی زوجه می تواند اقدام به مطالبه مهریه خود نماید ؟
پس از منعقد شدن عقد ازدواج به صورت صحیح ، زن قادر است تا مهریه اش را مطالبه کند که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .2- در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمی گیرد ؟
در برخی از شرایط خاص که در قانون ذکر شده است ، زن حق مهریه ندارد ؛ همچون عدم تعیین مهریه و بطلان عقد نکاح که سایر موارد آن در مقاله توضیح داده شده است .3- آیا عدم سازگاری زوجین یا عدم تمکین زن می تواند موجبی برای عدم تعلق مهریه باشد ؟
خیر ؛ عدم تمکین ، نشوز یا مسائلی از این قبیل سبب عدم تعلق مهریه به زن نخواهد شد که این مطلب به صورت کامل در مقاله توضیح داده شده است .برای مشاوره در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمی گیرد
برای مشاوره در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمی گیرد
پاسخ مشاور: سلام اقساط بستگی به درآمد شما دارد
پاسخ مشاور: سلام اگرهمسر شما برای طلاق دلیل قانونی نداشته باشد که ظاهرا ندارند دادخواست طلاق ایشان به نتیجه نمی رسد.
پاسخ مشاور: با سلام در صورتی که استطاعت مالی پرداخت نداشته و اموالی نداشته باشند مهریه قسط بندی شده و بنا به نظر قاضی و درآمد ایشان میزان اقساط مشخص خواهد شد و بازه زمانی خاصی برای آن در نظر گرفته نشده است .
پاسخ مشاور: با سلام در صورت اعسار و عدم تمکن مالی شوهر بعد از صدور حکم به پرداخت مهریه و درخواست اعسار توسط شوهر و قبول این درخواست توسط دادگاه مهریه قسط بندی می شود .
پاسخ مشاور: با سلام . خیر هیچکدام از مواردی که ذکر شده به لحاظ قانونی و شرعی جزو وظایف زن نیست .
پاسخ مشاور: سلام، خیر راهی وجود ندارد و مهریه حق شرعی و قانونی زن است .
پاسخ مشاور: سلام، خیر مهریه حق زن است و به محض مطالبه ، قابل دریافت خواهد بود.
پاسخ مشاور: سلام، عدم تعلق مهریه به زن استثنا محسوب می شود و در اکثر مواقع ، زن استحقاق دریافت مهر را خواهد داشت .
پاسخ مشاور: سلام، در این صورت دادگاه اقدام به تقسیط مهریه می کند.
پاسخ مشاور: سلام، خیر، حتی اثبات رابطه نامشروع زن نیز به دریافت مهریه توسط ایشان خللی وارد نمی کند.
پاسخ مشاور: سلام، زن می تواند تمکین خود را منوط به دریافت مهریه نماید که اصطلاحا حق حبس نام دارد.
پاسخ مشاور: سلام، در صورت عدم وقوع رابطه زناشویی زن مستحق نیمی از مهر است.
پاسخ مشاور: سلام، نشوز به معنای عدم تمکین است که معمولا در مورد خانم ها مطرح میشود.
پاسخ مشاور: سلام، بله حق مهریه خانم به قوت خود باقیست.
پاسخ مشاور: سلام، سپاس از شما مخاطب محترم.
پاسخ مشاور: سلام، حق مهریه ایشان پابرجاست و در صورتی که این کتک خوردن را نیز اثبات کنند، حق نفقه خواهند داشت.
پاسخ مشاور: سلام، سپاس از حسن توجه شما مخاطب محترم.
پاسخ مشاور: سلام، مخاطب محترم خانم هایی که عدم تمکین می کنند، در صورتی که بتوانند اثبات کنند این عدم تمکین به دلیل شرایط عسر و حرج بوده است، همچنان از حق نفقه برخوردارند.
پاسخ مشاور: سلام. بله ، به محض انعقاد عقد ، پرداخت مهریه به عهده مرد قرار خواهد گرفت و موظف به پرداخت آن است .
پاسخ مشاور: سلام. ممنون از توجه شما .
پاسخ مشاور: سلام. بله ، عدم تمکین یا نشوز ارتباطی به مهریه زن ندارد .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |