مالیات عیدی ۱۴۰۲ که از عیدی کارمندان و کارگران، توسط کارفرما، پرداخت می شود، یکی از انواع مالیات مستقیم و از زیر مجموعه های مالیات بر درآمد است. عیدی های تا 5 میلیون و 600 هزار تومان، از شرایط معافیت مالیاتی، بهره مند هستند و مازاد بر مبلغ مذکور و تا 7 برابر آن، باید 10 درصد از عیدی خود را به عنوان مالیات، بپردازند.
برای مشاوره نحوه محاسبه و میزان مالیات عیدی
برای مشاوره نحوه محاسبه و میزان مالیات عیدی
قانون گذار، علاوه بر حقوق و مزایایی نظیر حق مسکن، عیدی را نیز برای کارمندان و کارگران، مورد پیش بینی قرار داده است. بدین ترتیب که در پایان هر سال، مبلغی معین، بر اساس آنچه قوانین تعیین کرده اند، تحت عنوان عیدی، به این افراد، پرداخت می گردد.
همانطور که کارمندان و کارگران، بر اساس آنچه سازمان امور مالیاتی کشور، در ابتدای هر سال، اعلام می کند، باید مالیات حقوق بپردازند، باید مالیات عیدی دریافتی خود را نیز بر اساس نرخ مصوب سازمان مذکور، پرداخت نمایند که البته، مالیات عیدی سال ۱۴۰۲، شرایط و فرمول محاسبه مخصوص خود را داشته و در پاره ای موارد، قانون گذار، کارمندان و کارگران را از پرداخت مالیات عیدی، معاف دانسته است.
از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم، پس از توضیح در این باره که مالیات عیدی چیست، نحوه محاسبه میزان این مالیات، ثبت اظهارنامه آن، همچنین، نحوه پرداخت آن را بررسی کرده و در خصوص شرایط معافیت کارمندان و کارگران از پرداخت مالیات عیدی و بخشنامه این مالیات، نکاتی را بگوییم.
در پاسخ به این پرسش که مالیات عیدی چیست؟ لازم به توضیح است که؛ قانون گذار، مالیات های مختلفی، اعم از مالیات بر درآمد، مالیات بر دارایی و مالیات بر مصرف را پیش بینی کرده است تا با اخذ آن ها، به صورت مستقیم یا غیر مستقیم، بخشی از بودجه دولت را تامین نماید.
هر یک از مالیات های فوق الذکر، زیر مجموعه های مخصوص به خود را دارند که برای توضیح مالیات عیدی، باید مالیات بر درآمد و مالیات بر حقوق که یکی از زیر مجموعه های مالیات بر درآمد است را مورد بررسی قرار داد؛ چراکه مالیات عیدی، یکی از زیر مجموعه های این نوع از مالیات بوده و در پایان هر سال، هنگام پرداخت مبلغ عیدی کارمندان و کارگران، از آن ها، اخذ می گردد.
مقصود از مالیات بر درآمد، یکی از انواع مالیات های مستقیم است که به درآمد حاصل شده از اشتغال به مشاغل در ایران، توسط شخص حقیقی، تعلق گرفته و مقصود از مالیات بر حقوق یا مالیات بر دستمزد، یکی از انواع مالیات های مستقیم بوده که زیر مجموعه مالیات بر درآمد می باشد و بر حقوق و درآمد افرادی که در ایران، در خدمت شخص دیگری مشغول به کار هستند، تعلق می گیرد.
مالیات عیدی، در واقع، نوعی مالیات بر درآمد حقوق محسوب می شود و از زیر مجموعه های مالیات مستقیم است که بسته به میزان آن، همچنین، نرخ مشخص شده توسط سازمان امور مالیاتی در پایان هر سال، با توجه به نرخ مصوب و با در نظر گرفتن میزان عیدی، از مشمولین، اخذ می شود.
برای بررسی نحوه محاسبه میزان مالیات عیدی 1402 که نوعی مالیات بر درآمد حقوق بوده از مبلغ عیدی کارمندان و کارگران، کسر می شود، باید، به ماده 85 قانون مالیات های مستقیم با آخرین اصلاحات آن، ماده 2 بخشنامه شماره سیزده-هزار و چهارصد و یک-دویست) مورخ 28 اردیبهشت هزار و چهارصد و یک سازمان امور مالیاتی کشور، بند 10 ماده 91 قانون مالیات های مستقیم و جزو 5 بندهای "الف " تبصره 12 قانون بودجه سال گذشته مراجعه کرد:
ماده 2 بخشنامه شماره مذکور، مقرر می دارد: "با توجه به استثنای عیدی پایان سال، از نرخ های مذکور در جزء (5) بند (الف) تبصره 12 ماده واحده قانون بودجه سال گذشته کل کشور، عیدی پایان سال، پس از کسر معافیت های مقرر قانونی، از جمله معافیت موضوع بند (10) ماده 91 قانون مالیات های مستقیم، طبق مقررات قسمت اخیر ماده 85 قانون اخیر الذکر، مشمول مالیات می باشد."
ماده 85 قانون مالیات های مستقیم مقرر می دارد: "نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیر دولتی مازاد بر مبلغ مذکور در ماده 84 این قانون و تا هفت برابر آن، مشمول مالیات سالانه ده درصد و نسبت به مازاد آن، بیست درصد است."
بند 10 ماده 91 قانون مالیات های مستقیم، مقرر می دارد: "عيدی سالانه يا پاداش آخر سال، جمعا معادل يک دوازدهم ميزان معافيت مالياتی موضوع ماده 82 اين قانون" است و ماده 82 قانون مالیات های مستقیم، درآمد ناشی از حقوق را مشمول مالیات بر حقوق می داند.
جزء (5) بند (الف) تبصره 12 ماده واحده قانون بودجه سال گذشته کل کشور، مقرر می دارد: "سقف معافيت مالياتی سالانه موضوع ماده (84) قانون ماليات های مستقيم اصلاحی 1394/04/31 در آن سال، مبلغ ششصد و هفتاد و دو ميليون می شود.
نرخ ماليات بر درآمد حقوق كاركنان دولتی و غيردولتی، اعم از مجموع مندرج در احكام كارگزينی، شامل حق شغل، حق شاغل، فوق العاده مديريت و فوق العاده مستمر و غيرمستمر و ساير پرداختی ها و كارانه به استثنای عيدی پايان سال به شرح زير می باشد:
نسبت به مازاد ششصد و هفتاد و دو ميليون ريال تا يک ميليارد و هشتصد ميليون ريال، ده درصد؛ نسبت به مازاد یک ميليارد و هشتصد ميليون ريال تا سه ميليارد يال، پانزده درصد؛ نسبت به مازاد سه ميليارد يال تا چهار ميليارد و دويست ميليون ريال، بيست درصد؛ نسبت به مازاد چهارميليارد و دويست ميليون ريال به بالا، سی درصد"
بنابر مواد فوق الذکر و مستفاد از بند 5 الف تبصره ماده 12، قانون بودجه سال گذشته که درآمدهای ماهانه تا 5 میلیون و 600 هزار تومان را معاف از مالیات دانسته، همچنین، مستفاد از قسمت آخر ماده 85 قانون مالیات های مستقیم، که از 5 میلیون و 600 هزار تومان عیدی تا 7برابر آن را، مشمول 10 درصد مالیات و مازاد این 7 برابر را مشمول 20 درصد مالیات می داند؛
در نحوه محاسبه میزان مالیات عیدی سال 1402 نیز، عیدی های تا 5 میلیون و 600 و کمتر، معاف از مالیات عیدی سال ۱۴۰۲ و عیدی های بالای 5 میلیون و 600 و تا 7 برابر آن، بر اساس آنچه در ماده 85 این قانون آمده بسته به مبلغ، 10 تا 20 درصد مالیات عیدی خواهند پرداخت. به محض اعلام قانون بودجه و مالیات عیدی 1402، متن مقاله، به روزرسانی خواهد شد.
در پاسخ به این پرسش که شرایط ثبت اظهارنامه مالیات عیدی 1402 چگونه است؟ لازم به توضیح است که مالیات عیدی، نیاز به ثبت اظهارنامه مالیاتی نداشته و در واقع، علی رغم اینکه این مالیات، از عیدی کارمندان و کارگران کسر می شود، آن ها، ملزم به ارسال اظهارنامه نیستند.
جهت روشن تر شدن توضیحات پارگراف قبل، باید به ماده 86 قانون مالیات های مستقیم، مراجعه کرد، این ماده، مقرر می دارد: " پرداخت كنندگان حقوق، هنگام هر پرداخت يا تخصيص آن، مكلف اند ماليات متعلق را طبق مقررات ماده 85 اين قانون، محاسبه و كسر و....ضمن تسليم فهرستی، متضمن نام و نشانی دريافت كنندگان ... و ميزان آن، به اداره امور مالياتی محل پرداخت و در ماه های بعد، فقط تغیيرات را صورت دهند."
بنابراین ماده، لیست متضمن نام دریافت کننده مالیات عیدی ۱۴۰۲، همراه میزان آن، هم زمان با لیست مالیات حقوق، توسط کارفرما یا پرداخت کننده حقوق و عیدی، به اداره مالیات، تسلیم می شود. در ادامه، در خصوص نحوه پرداخت مالیات عیدی را توضیح خواهیم داد.
نحوه پرداخت مالیات عیدی، توسط کارفرما، از طریق سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی tax.gov.ir صورت می پذیرد. بدین صورت که کارفرما باید، همراه رد کردن لیست مالیات حقوق، میزان عیدی را نیز در ستون مربوط به این امر، درج کرده و همراه پرداخت مالیات حقوق، مالیات عیدی را نیز از عیدی کارگر و کارمند، کسر و پرداخت نماید.
با توضیحات بالا، متوجه می شویم که بر خلاف سایر مالیات ها، در مالیات عیدی، کارمندان و کارگران، موظف نیستند تا شخصا وارد سامانه سازمان امور مالیاتی شوند و نسبت به پرداخت مالیات عیدی خود، اقدام نمایند و این امر تماما، توسط کارفرما و حسابدار شرکت یا محل کار، انجام می پذیرد.
برای بررسی شرایط معافیت مالیاتی عیدی کارمندان و کارگران، همانند نحوه محاسبه میزان آن، باید به ماده، 85 و بند 10 ماده 91 قانون مالیات های مستقیم، همچنین، جزو 5 بندهای "الف " تبصره 12 قانون بودجه سال قبل که در خصوص ماده 84 قانون مالیات های مستقیم و میزان حقوق معاف از مالیات حقوق، تعیین تکلیف می نماید، مراجعه کنیم.
با در نظر گرفتن قوانین فوق الذکر، میزان عیدی های تا 5 میلیون و 600 هزار تومان، از پرداخت مالیات عیدی ۱۴۰۲، معافیت دارند و مابقی مبالغ، باید بسته به میزان عیدی، با در نظر گرفتن قسمت آخر ماده 85 قانون مالیات های مستقیم، 10 تا 20 درصد مالیات بپردازند.
بخشنامه مالیات عیدی، همان بخشنامه مالیات بر درآمد حقوق سال گذشته به شماره دویست-هزار و چهارصد و یک-سیزده، مورخ 28 اردیبهشت هزار و چهارصد و یک سازمان امور مالیاتی کشور، می باشد که جایگزین بخشنامه شماره دویست-هزاروچهارصد و یک-هفت، مورخ 10 اردیبهشت هزار و چهارصد و یک شده است.
در بند دو این بخشنامه، "عیدی پایان سال، پس از کسر معافیت های مقرر قانونی، از جمله معافیت موضوع بند (10) ماده 91 قانون مالیات های مستقیم، طبق مقررات قسمت اخیر ماده 85 قانون اخیر الذکر، مشمول مالیات می باشد." در زیر، فایل دانلود بخشنامه مالیات عیدی، خدمت خوانندگان محترم، ارائه شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه محاسبه و میزان مالیات عیدی در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه محاسبه و میزان مالیات عیدی پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه محاسبه و میزان مالیات عیدی
برای مشاوره نحوه محاسبه و میزان مالیات عیدی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 150000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©